Supervizijski onlajn sastanak 03.3.2021.

  petak, 5. mart 2021.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, posredstvom Zoom aplikacije, 03. marta 2021. godine održan je onlajn supervizijski sastanak sa superizorima i voditeljima slučaja iz centara za socijalni rad Aleksinac, Niš, Pirot, Vlasotince, Leskovac, Prokuplje i Vranje, sa ukupno 20 učesnika.

Tema koja je obrađena n ovom supervizijskom sastanku bila je nasilje u porodici, psihološko nasilje, kontinuirano proganjanje.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na ovoj sesiji bilo je: U kom pravcu usmeravati voditelja slučaja u zaštiti žrtve nasilja u porodici, uz uvažavanje njene privatnosti, potreba i stavova?

Zaključak: Definisanje žrtava nasilja najpre, odabir i pravovremenost postupanja, u procesima zaštite, puna informisanost i participacija, uključivanje svih relevantnih aktera i sigurnosni plan za žrtvu ključne su tačke u zaštiti, čijom proradom je na ovom sastanku pružen odgovor na supervizijsko pitanje.

U refleksiji supervizor organizator je izneo svoje dobiti od održanog sastanka i konkretne smernice za dalji rad na slučaju i to :

  • Izvršiti ponovnu procenu korisnice, žrtve nasilja, i dopuniti je nalazima lekara i psihijatra (usmerena i eventualno funkcionalna procena potreba za podrškom).
  • Intervenisati informisanjem žrtve u kojim oblastima centar može da joj pomogne a šta može sama da preduzme.
  • Sačiniti sigurnosni plan, osnažiti ženu žrtvu nasilja.
  • Uputiti korisnicu da može da podnese tužbu za izricanje mera zaštite od nasilja u porodici i uputiti je na besplatnu pravnu pomoć pri lokalnoj samoupravi i na ostale relevantne institucije.
  • Ukoliko se proceni da žrtva nije u mogućnosti da sve prethodne korake preduzima sama, onda centar treba što pre da pokrene postupak.