Supervizijski okrugli sto „Aktuelno stanje i perspektive supervizije u CSR"

  četvrtak, 30. novembar 2023.

Republički zavod za socijalnu zaštitu – Odeljenje za procenu stručnog rada i superviziju  realizuje supervizijske okrugle stolove  na temu: „Aktuelno stanje i perspektive supervizije u centrima za socijalni rad“

Ciljevi  okruglih stolova su:

  • 1) Analiza aktuelnog stanja supervizije u centrima sa predlogom za inoviranje metodologije eksterne superevizije
  • 2) Određivanje nivoa podrške u neposrednom budućem periodu (nivo organizacije, veštine rada sa supervizantima ili lični kapaciteti supervizora)

Analiza aktuelnog stanja supervizije  radi se  na osnovu obrade upitnika koji  učesnici popunjavaju na sastanku.

Na osnovu rada u grupama i diskusije o izazovima/teškoćama u radu  i mogućnostima  u realizaciji supervizije, određuju se  prioriteti u rešavanju teškoća i predlažu novi pristupi u radu.

CSR iz Zapadne Srbije

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu  19. septembra 2023. godine održan je supervizijski okrugli sto sa supervizorima iz centara za socijalni rad Zapadne Srbije: Čačak, Užice, Lajkovac – Mionica -Ljig, Kosjerić, Guča i Lučani, Ivanjica.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu  20. septembra 2023. godine održan je supervizijski okrugli sto sa supervizorima iz centara za socijalni rad Centralne Srbije (mali i veliki centri): Kraljevo, Trstenik, Kragujevac, Ćuprija, Brus, Vrnjačka Banja, Paraćin, Velika Plana, Svilajnac, Topola i Aranđelovac i Kruševac.

 

Dana 21.09.2023. god. u Vranju u prostorijama Doma učenika srednjih škola održan je okrugli sto sa grupom supervizora centara za socijalni rad grupe Veliki centri južne Srbije. Prisustvovali su supervizori sledećih centara za socijalni rad: Leskovac, Vlasotince i Crna Trava, Aleksinac, Prokuplje, Niš i Vranje. Okrugli sto je realizovan u skladu sa predviđenim planom.

 

U Beogradu je 28.09.2023. godine, u prostorijama Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, održan  okrugli sto sa grupom supervizora Istočna Srbija – veliki CSR. Prisustvovali su supervizori sledećih centara za socijalni rad: Smederevo, Smederevska Palanka, Požarevac, Zaječar, Knjaževac. Okrugli sto je realizovan u skladu sa predviđenim planom.

Dana 27.09.2023. godine u Beogradu, u prostorijama Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, održan je okrugli sto sa grupom supervizora „Beograd 1“ koju čine Odeljenja Gradskog centra za socijalni rad  u Beogradu: Zemun, Stari Grad, Zvezdara, Voždovac, Mladenovac, Sopot i Rakovica. Okrugli sto je realizovan u skladu sa predviđenim planom.

U sali opštine Ljubovija je 27.09.2023. godine održan okrugli sto sa supervizorima iz centara za socijalni rad zapadne Srbije (grupa manjih centara): Ub, Koceljeva, Šabac, Ljubovija, Loznica, Mali Zvornik, Valjevo, Bogatić i Osečina.

Supervizori su, pored popunjavanja upitnika razgovarali o problemima centara za socijalni rad, o problemima koji prate rad supervizora, kao i o specifičnim problemima pojedinih centara. Veoma su značajni pokušaji da se predlože ili preporuče rešenja za aktuelne probleme, ali i izvrši prioritizacija predloženih rešenja.

 

U sali Kulturnog centra u Blacu je 4.10.2023. godine održan okrugli sto sa supervizorima iz centara za socijalni rad južne Srbije (grupa malih centara): Blace, Žitorađa, Medveđa, Lebane, Doljevac, Bujanovac, Bosilegrad, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Gadžin Han.

Supervizori su, pored popunjavanja upitnika razgovarali o problemima centara za socijalni rad, o problemima koji prate rad supervizora, kao i o specifičnim problemima pojedinih, naročito malih centara koji imaju mali broj (ispod 7) zaposlenih stručnih radnika. Veoma su značajni pokušaji da se predlože ili preporuče rešenja za aktuelne probleme, ali i izvrši prioritizacija predloženih rešenja.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 21. septembra 2023. godine održan supervizijski okrugli sto sa supervizorima iz odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd:. Novi Beograd, Čukarica, Palilula, Obrenovac, Brajevo, Savski venac  i Vračar.

 

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 02. oktobra 2023. godine održan  supervizijski okrugli sto sa supervizorima iz centara za socijalni rad Zapadne Srbije - veliki centri: Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Tutin, Novi Pazar i Raška.

Supervizijski okrugli sto sa supervizorima iz centara za socijalni rad iz Istočne Srbije (mali centri): Svrljig, Kučevo, Despotovac, Malo Crniće, Veliko Gradište i Golubac, Žabari, Sokobanja, Merošina, Ražanj, Boljevac, Kladovo i Majdampek održan je u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu  03. oktobra 2023. godine.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je  22. 11. 2023 godine održan prvi  Okrugli sto sa rukovodiocima  iz centara za socijalni rad Centralne Srbije na temu ''Aktuelno stanje i perspektive supervizije u centrima za socijalni rad''.

Na osnovu rada u grupama i diskusije o izazovima/teškoćama u radu  i mogućnostima  u rešavanju istih , učesnici su predlagali nove pristupe u radu.

 

У Републичком заводу за социјалну заштиту је 23.11.2023. године одржан округли сто са руководиоцима служби из центара за социјални рад: Лесковац, Бор, Зајечар, Смедерево, Прокупље, Ниш, Пожаревац, Петровац на Млави.

Руководиоци служби су, поред попуњавања упитника разговарали о проблемима руковођења службама у центрима за социјални рад, о проблемима који прате рад супервизора, као и о организационим / системским проблемима центара. Веома су значајни покушаји да се предложе или препоруче решења за актуелне проблеме, али и изврши приоритизација предложених решења.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 23.11.2023. godine održan okrugli sto sa rukovodiocima službi iz centara za socijalni rad: Leskovac, Bor, Zaječar, Smederevo, Prokuplje, Niš, Požarevac, Petrovac na Mlavi.

Rukovodioci službi su, pored popunjavanja upitnika razgovarali o problemima rukovođenja službama u centrima za socijalni rad, o problemima koji prate rad supervizora, kao i o organizacionim / sistemskim problemima centara. Veoma su značajni pokušaji da se predlože ili preporuče rešenja za aktuelne probleme, ali i izvrši prioritizacija predloženih rešenja.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu  24. novembra 2023. godine održan je supervizijski okrugli sto „Aktuelno stanje i perspektive supervizije u CSR“- iz ugla rukovodilaca službi iz centara za socijalni rad zapadne Srbije: Užice, Loznica i Šabac.

Dana 27.11.2023. godine u prostorijama Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu održan je okrugli sto pod nazivom „Aktuelno stanje i perspektive supervizije u centrima za socijalni rad“ sa rukovodiocima službi iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, odeljenja: Zvezdara, Zemun, Voždovac, Rakovica, Mladenovac i Sopot.