Onlajn supervizijska sesija sa CSR iz Jućne Srbije 24.9.2021.

  četvrtak, 30. septembar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije,  Republički zavod za socijalnu zaštitu je 24. 09. 2021. godine realizovao supervizijski sastanak sa supervizorima i voditeljima slučaja grupe centara za socijalni rad Južna Srbija 1, koju čine centri za socijalni sa manjim brojem stručnih radnika. Na eksternoj grupnoj superviziji  aktivno su učestvovali supervizori – voditelji slučaja iz centara za socijalni rad Medveđa, Kuršumlija, Surdulica, Dimitrovgrad, Blace, Bela Palanka, Babušnica, Preševo, Lebane i Doljevac, ukupno 15 učesnika.

Tema sastanka: Institucionalno zbrinjavanje i zaštita maloletnih lica sa smetnjama u razvoju, a obrađeno supervizijsko pitanje: Kako obezbediti pravovremenu i odgovarajuću zaštitu maloletnog lica sa smetnjama u razvoju u hraniteljsku porodicu ili dom za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju i kako realizovati smeštaj u ovakvim kompleksnim situacijama, a pri tome osigurati zaštitu najboljeg interesa korisnika,  posebno u situaciji kada vlada pandemija Kovid 19?

Zaključak

U postupcima zaštite maloletnog deteta sa smetnjama u razvoju, lišenog adekvatnog roditeljskog staranja, pred organom starateljstva je zahtevan, sadržajan zadatak, koji treba realizovati blagovremeno, pogotovo kada je reč o neposrednom vršenju starateljske dužnosti. Realizacija tog zadatka upravo znači funkcionalno zastupati interese deteta, raditi na osiguranju bezbednosti, sigurnosti i stalnosti za dete, koristeći postojeće oblike zaštite zbog nemogućnosti ostanka deteta u porodici.

Postojeći oblici zaštite treba da budu dostupni i da omoguće pravovremenu i adekvatnu zaštitu, ne samo da budu deklarativni, odnosno da postoje kao mogućnost.

Ovo je od izuzetne važnosti u svim situacijama u kojima je potrebno obezbediti zaštitu deteta tj. mlade osobe sa smetnjama u razvoju, a pogotovo u uslovima pandemije koja dodatno otežava naš zadatak.

Ovo pitanje spada većim delom u domen adekvatnog sistemskog rešenja. Međutim, u fokusu stručnog radnika voditelja slučaja treba da bude iznalaženje odgovora na pitanje šta je to što možemo i sami da pokušamo, u smislu adekvatne zaštite i kako da predupredimo krize nastale u hraniteljskoj porodici i nemogućnost pravovremenog pronalaska druge hraniteljske porodice ili smeštaja u ustanovu? Uz to, važno je imati stalno na umu i koliki je naš objektivni, operativni domet zaštite (formalni i neformalni), kako bismo razvijali realna očekivanja i od korisnika i od sebe.