Onlajn supervizijska podrška za CSR iz Centralne Srbije, 29. 9.2021.

  petak, 1. oktobar 2021.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 29. septembra 2021. godine, posredstvom Zoom aplikacije, održan supervizijski sastanak sa supervizorima iz centara za socijalni rad Centralne Srbije: Kruševac,  Kragujevac, Paraćin i Trstenik, sa ukupno 12 učesnika.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na sastanku supervizora bilo je:  Koje aktivnosti bi CSR mogao još da preduzme u cilju preveniranja potencijalnog suicida mlade osobe sa psihičkim poremećajem i poremećajem u ponašanju ili da smanji rizike po bezbednost drugih lica?

Zaključak: Na osnovu refleksije supervizora zaključak je da je u radu sa korisnikom sa psihičkim poremećajem i poremećajem ponašanja neophodan  integralni pristup u radu centra i zdravstvene službe – psihijatra.

 Kada u zajednici ne postoje usluge: dnevne bolnice ili centra za prevenciju i lečenje mentalnih poremećaja, savetovališta, dnevnog boravka za lica sa mentalnim poremećajima, centar za socijalni rad u rad tima uključuje psihijatra iz najbliže zdravstvene ustanove.

Bio-psiho-socijalni model procene podrazumeva sagledavanje svih aspekata funkcionisanja korisnika i procenu porodice i socijalne sredine u pogledu snaga i rizika za korisnika.

Timska odluka u zaštiti korisnika polazi od prepoznatih snaga i rizika kod  korisnika, porodice i zajednice.

Planovi koji se donose  sa korisnikom, porodicom, predstavnicima centra i zdravstvene službe, škole, moraju kontinuirano da se prate i na osnovu evaluacije da se aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ishoda i cilja nastavljaju, a aktivnosti koje nemaju pozitivne očekivane ishode prestaju.