Onlajn supervizijska podrška za CSR iz Centralne Srbije - 12.10.2021.

  sreda, 13. oktobar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije, u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 12. oktobra 2021. godine održan supervizijski sastanak sa supervizorima iz centara za socijalni rad Centralne Srbije: Varvarin- Ćićevac, Brus, Knić, Svilajnac, Velika Plana, Aleksandrovac, Ćuprija i Vrnjačka Banja sa ukupno 8 učesnika.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na sastanku supervizora bilo je:  Kako maloletnu štićenicu adekvatno dobiti za saradnika za promenu koja bi bila u njenom interesu?  Na koji način pratiti i usmeravati kontakte deteta sa majkom kako bi bili na njenu dobrobit?

Zaključak: Na osnovu refleksije supervizora zaključak je da u radu sa mal. detetom u ranoj adolescenciji  koje ima istoriju traume zanemarivanja i dva smeštaja u hraniteljske porodice, potrebno  je kontinuirano raditi na stvaranju uslova za reuspostavljanje relacione stalnosti koja podrazumeva bezbednost, emocionalnu podršku, pripadanje i stabilnost.

Uloga voditelja slučaja, staratelja, hranitelja, srodnika je kontinuirana podrška na  jačanju pozitivne slike o sebi kod mal. i unapređenje njenih ličnih snaga.

Participacija mlade osobe je neophodna kod svih planova koji se donose u skladu sa najboljim interesima mal. Definisanje ciljeva, ishoda i aktivnosti  za ostvarivanje stalnosti donosi se u saradnji i sa svim značajnim osobama u životu mal.

Praćenje aktivnosti je deo procesa pružanja podrške mal. i omogućava  blagovremene izmene aktivnosti u skladu sa izmenjenim okolnostima i  potrebama mal.

Uspostavljanje saveza sa mal. u ostvarivanju zajednički postavljenih ciljeva, prihvatanje otpora i zajedničko kreiranje aktivnosti za dostizanje ishoda je proces koji daje rezultat kada  verujemo u snage mal. i pružamo empatiju, razumevanje i vođstvo.

Informisanje i usmeravanje svih značajnih osoba za mal. (majka, očuh, brat po majci, hraniteljica..) u pravcu ostvarivanja dobrobiti za mal. koju smo definisali zajedno sa mal. je put koji omogućava razvoj potencijala i smanjenje rizika u život mlade osobe.