Onlajn supervizijska podrška CSR iz Južne Srbije 2 - 27.9.2021.

  ponedeljak, 4. oktobar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije,  Republički zavod za socijalnu zaštitu je 27. 09. 2021. godine realizovao supervizijski sastanak sa supervizorima i voditeljima slučaja grupe centara za socijalni rad Južna Srbija 2 .  Na eksternoj grupnoj superviziji  aktivno su učestvovali supervizori – voditelji slučaja 8iz centara za socijalni rad Vranje, Leskovac, Vlasotince, Prokuplje, Aleksinac, Niš i Pirot, sa ukupno 22 učesnika

Tema supervizijskog sastanka bila je Institucionalno zbrinjavanje i zaštita maloletnih lica sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, a obrađeno supervizijsko pitanje: Koje resurse dalje koristiti i koje mere preduzeti u daljoj zaštiti deteta sa smetnjama u psihofizičkom razvoju u situacijama kada smo suočeni sa nedostatkom hraniteljskih porodica za specijalizovano hraniteljstvo i sa nemogućnošću zbrinjavanja u ustanovi zbog nedostatka kapaciteta ustanova za smeštaj?

Zaključak

Ova, kao i prethodna supervizijska grupa imala je potpuno identičnu temu i isto supervizijsko pitanje.

U postupcima vezanim za zaštitu maloletnog deteta sa smetnjama u razvoju, lišenog adekvatnog roditeljskog staranja, stoji zahtevan, uvremenjen sadržajan zadatak pred organom starateljstva, pogotovo kada je reč o neposrednom vršenju starateljske dužnosti. Realizacija tog zadatka upravo znači funkcionalno zastupati interese deteta, raditi na osiguranju bezbednosti, sigurnosti i stalnosti za dete, koristeći postojeće oblike zaštite zbog nemogućnosti ostanka deteta u porodici.

Postojeći oblici treba da budu dostupni u smislu odgovarajućih  i potrebnih kapaciteta, znači da omoguće pravovremeno potrebnu zaštitu, a ne samo da postoje kao  mogućnost, sa često popunjenim kapacitetom, a potreba deteta postoji. Nezadovoljena potreba vodi u potencijalno pojačavanje rizika, za dete i za koga još?

Krajnje otvoreno pitanje je koliki je naš objektivni, operativni domet u dostizanju adekvatne zaštite (formalni i neformalni aspekt).

Ovo pitanje spada većim delom u domen adekvatnog sistemskog rešenja. Međutim, šta je to što možemo i sami da pokušamo, u smislu adekvatne zaštite i kako da predupredimo krize nastale u hraniteljskoj porodici, kao i nemogućnost pravovremenog pronalaska druge hraniteljske porodice ili smeštaja u ustanovu?

Sačinjavanje plana zaštite vezanog za pojavu i eskalaciju krize u hraniteljskoj porodici, odmah na početku hraniteljskog smeštaja sa svim akterima zaštite?