Onlajn supervizijska podrška CSR Beograd 1 - 27.9.2021.

  petak, 15. oktobar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije,  Republički zavod za socijalnu zaštitu je 27. 09. 2021. godine realizovao supervizijski sastanak sa supervizorima i voditeljima slučaja grupe centara za socijalni rad Beograd 1.  Na eksternoj grupnoj superviѕiji  aktivno su učestvovali supervizori – voditelji slučaja iz centara za socijalni rad Voždovac, Zemun, Zvezdara, Rakovica, Sopot, Mladenovac, Zemun

Tema sesije bila je: Regulisanje ličnih odnosa po razvodu roditelja, zahtev za izmenu sudske odluke o vršenju roditeljskog prava, a obrađeno supervizijsko pitanje bilo je:

 Na koji način zaštiti prava i interes deteta, kroz regulisanje ličnih odnosa s obzirom na uzrast deteta (po tužbi jednog od roditelja, a nakon sporazumnog razvoda kojim je određeno zajedničko vršenje roditeljskog prava)?

Zaključak

Naizgled nezahtevan predmet u radu, okončan sporazumnim razvodom i zajedničkim vršenjem roditeljskog prava, usled usložnjene dinamike posle razvodnog perioda može postati zahtevan sa aspekta optimalne dobrobiti za dete kad roditelji ne žive zajedno.

Uvođenje nove partnerske relacije kod jednog ili oba roditelja dodatno usložnjava situaciju i dete nastoji da pronađe svoje mesto u emocionalnom, prostornom i suštinski stvarnom smislu. Karakteristike razvojnog pubertetskog perioda predstavljaju same po sebi izazov i kada razvoj teče u potpunoj porodici. U situacijama nepotpune porodice, dodatno se pojačava.

U svojim zahtevima za izmenama prvobitnih sudskih odluka, moguće je govoriti o mnogim aspektima koji pokreću takva postupke roditelja. Značajno je odrediti na čemu ta potreba „leži“, odnosno na čemu počiva. Iz ovih razloga stručnjaci se mogu naći u dilemi kako da detetu  bude najbolje, ako jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe deteta.

Ovaj posao je izuzetno zahtevan, i zato je značajno definisati, dobro proceniti iz koje potrebe nastupa roditelj, šta pokreće roditelja kad zahteva nešto, jer tada se sužava područje našeg rada, imamo podlogu na kojoj nastojimo da sprovodeći stručne postupke, kroz odnos saradnje, uz sva osećanja koja se i kod nas mogu javiti, otvorimo zajednički pitanja najbolje, istinske dobrobiti za dete.

 

Zbog toga su učesnici sesije bili saglasni u zaključku da je neophodno osigurati da u  razvodu potrebe roditelja ne zauzmu primat u odnosu na potrebe deteta i da ne povećavaju traumatizaciju, što u pojedinim situacijama u zavisnosti od intenziteta „roditeljskih potreba“ može naglasiti i pojavu otuđenja.