Supervizijski onlajn sastanak 16.3.2021.

  četvrtak, 18. mart 2021.

Posredstvom Zoom platforme, u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 16. 3. 2021. godine održan onlajn supervizijski sastanak čiji je domaćin bio CSR Zaječar. Učesnici sesije bili su supervizori iz CSR Zaječar, Knjaževac, Smederevo, Požarevac, Smederevska Palanka, Bor, Negotin i savetnici Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Problem na kome se radilo je: Porodično-pravna zaštita deteta nakon incidenta  nasilja u porodici u specifičnim porodičnim okolnostima, a gde je dete žrtva.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno je: U kom pravcu treba sprovoditi porodično-pravnu zaštitu deteta u svetlu podeljenih mišljenja između stručnih radnika i pravnika, kao i u svetlu visoko manipulativnog ponašanja korisnika?

Zaključak: Nema kvalitetnog  postupanja u slučajevima zaštite deteta koje je trpelo nasilje od roditelja, a da se tom zadatku ne pristupi iz perspektive upravo procene najboljeg interesa deteta.

Procena najboljeg interesa deteta je veoma složena i ne može se sprovoditi bez pune participacije deteta i spremnosti stručnjaka da pokreće sa detetom „teške i bolne“ teme.

Procena karakteristika roditeljstva je neophodna u proceni najboljeg interesa deteta, i ona mora da uključi složenost koju podrazumeva i roditeljstvo i porodični život i odnose, odnose sa zajednicom,, kao i da uključi procenu individualnih karakteristika roditelja koji značajno obeležavaju i pristup roditeljstvu i porodičnim  i drugim odnosima.

Korektivni nadzor je intervencija koja se preduzima u odnosu na roditeljstvo roditelja i odnos roditelja i deteta.  Ishod svakog  korektivnog nadzora mora da se procenjuje, ponovo sa stanovišta najboljeg interesa deteta, a dalje postupanje treba da zavisi od ishoda ove procene. U ovom kontekstu je važno rukovoditi se i konceptom  „dovoljno dobre promene“, odnosno imati  spremnost da se odustane od  krute “stručnjačke objektivnosti“ i idealnih zahteva, i maksimalno uvaži realnost deteta i njegove porodice, roditelja .

Primena restriktivnih mera i formalno-pravni pogled na problem na kome se radi je legitiman pristup u radu na problemima i  razvijanje sukoba u stručnoj službi tipa “mi i oni“, je nepotreban i za korisnike necelishodan- nosi rizik da se korisnik stavi u drugi plan. Zaštita najboljeg interesa deteta vrhunski princip i on treba da rukovodi postupanje svih stručnjaka u CSR.