Supervizijski onlajn sastanak 09.3.2021.

  sreda, 10. mart 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije, u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 09. marta 2021. godine održan supervizijski sastanak sa supervizorima iz centara za socijalni rad Centralne Srbije: Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Paraćin i Trstenik, sa ukupno 10 učesnika.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na ovoj sesiji bilo je: Kako uspostaviti funkcionalne  granice u radu sa korisnikom koji ispoljava teškoće u ponašanju?

Zaključak: Na osnovu refleksije supervizora zaključak je da je odgovornost za promenu ponašanja na korisniku i da nepoštovanje profesionalnih granica  od strane stručnih radnika koji ulaze u ulogu spasioca ne doprinosi korisniku da nauči preuzimanje odgovornosti za sopstveni život.

Omoćavanje korisnika i prekid manipulativnog ponašanja dešava se kada uspostavimo jasnu granicu u odnosu na korisnika i podstičemo lične snage korisnika za preuzimanje odgovornosti za svoje ponašanje.

U procesu rada sa korisnikom koji ima teškoće u ponašanju Plan usluga sa korisnikom sa navedenim rizicima, snagama i posledicama za korisnika može biti intervencija za promenu ponašanja.