Supervizijska podrška za CSR iz Istočne Srbije - 26.11.2021.

  petak, 3. decembar 2021.

U centru za socijalni rad Kladovo je 26.11.2021. godine, održan  supervizijski sastanak sa supervizorima iz centara za socijalni rad Kladovo, Boljevac, Svrljig, Despotovac, Ražanj, Malo Crniće, Žabari, Veliko Gradište i Golubac i savetnicama Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na ovoj sesiji bilo je vezano za zanemarivanje maloletne dece i dileme oko pružanja podrške porodici od strane centra za socijalni rad ili izdvajanju troje dece iz porodice.

Zaključak

Svi supervizori se slažu u tome da  nadležni CSR za ovu porodicu već ima odluku, obzirom da sve ukazuje na dugo i kontinuirano zanemarivanje maloletne dece i potrebu za izdvajanjem dece iz porodice.

Kako postoje objektivne teškoće u samoj realizaciji smeštaja, preporučeno je kolegama da paralelno sa planom za osiguranje bezbednosti dece, naprave i  detaljan plan realizacije smeštaja dece sa jasnim ulogama svih aktera u zbrinjavanju dece i  uključivanjem svih relevantnih saradnika iz zajednice (pedijatrijska i psihijatrijska služba, škola, policija, hitna pomoć i dr.).

Centar za socijalni rad nadležan za ovu porodicu je odavno iscrpeo sve usluge i mere  iz svoje nadležnosti i sada treba da donese odluku zasnovanu na stručnoj  proceni dece i njihovih potreba i proceni rizika i iz perspektive šta sve može da se dogodi deci u budućnosti, ukoliko se ništa ne menja u porodici.

Stručni radnici CSR su prepoznali rizike u funkcionisanju ove porodice, ali je propuštena prilika da se planovi za podršku porodici jasno definišu i oroče, i izostaje direktivniji stav CSR prema roditeljima.