Supervizijska podrška CPSU - 03.12.2021.

  četvrtak, 9. decembar 2021.

U Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, 03.12.2021. godine održan je supervizijski sastanak na kome su učestvovali stručni radnici koji se bave supervizijom u Centrima za porodični smeštaj i usvojenje  (CPSU)  iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Ćuprije i Miloševca.

Supervizijsko pitanje je vezano za podršku supervizorima CPSU u proširenju znanja u radu sa hraniteljima koji na smeštaju imaju mlade osobe sa pokušajima suicida

Zaključak

Primer iz prikaza slučaja na kojem se radilo, u kome je mlada osoba tokom zaštite u hraniteljskim porodicama, promenila dve hraniteljske porodice, sa ponovljenim pokušajima suicida, hospitalizacijama, ukazuje na višestruke izazove.

Grupa se složila da je zaštita dece i mladih na smeštaju kojiimaju iskustvo pokušaja suicida komleksna i iziskujetesnu saradnju sa uputnim centrima za socijalni rad. Pri tome, CPSU mora imati sve informacije o detetu za koje se planira smeštaj.  Dete/mlada osoba obavezno treba da participira u postupku smeštaja. U nedostatku specijalizovanih socijalno-zdravstvenih ustanova, potrebno je obezbediti  dodatnu pomoć i podrškurazličitih institucija i pojedinaca, odnosno napraviti mrežu oko deteta/mlade osobe.

Savetnici za hraniteljstvo i supervizori konstatuju da im  treba  posebna podrška tokom rada sa detetom i hraniteljima koji na smeštaju imaju decu/mlade koji imaju pokušaje suicida, kroz jasne smernice i granice. Na ličnom planu profesionalaca, potrebno je preispitivanje ličnih stavova i znanja, posebno  u situacijama kada je oblast  nova i nepoznata. Potrebno je pratiti nove pojave, razvoj naučnih spoznaja, uvoditi nove perspektive u to kako posmatramo porodične sisteme („tema otvara pitanja tabua u porodicama i treba dobro da se preispitamo šta to treba da radimo, a šta ne“).

Svi učesnici skupa su bili vrlo aktivni i učestvovali od početka do kraja skupa. Predložena tema i pripremljen materijal je  ocenjen kao izuzetno značajan. Svoje pozitivne utiske o realizovanom skupu, dobijenim informacijama, prilici da se na nivou grupe razmenjuju mišljenja i iznose dileme, dobijenoj međusobnoj podršci i osnaživanjem, učesnici su pojedinačno verbalizovali na kraju grupne supervizije.