Onlajn supervizijska podrška za CSR iz Zapadne Srbije - 29.11.2021.

  četvrtak, 2. decembar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije, u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 29. novembra 2021. godine održan supervizijski sastanak sa supervizorima iz centara za socijalni rad Centralne Srbije:  Kraljevo, Kruševac,  Kragujevac i Paraćin, sa ukupno 11 učesnika.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na sastanku supervizora bilo je:  Zaštita interesa ostarelog lica koje je po okončanom postupku preispitivanja poslovne sposobnosti proglašeno poslovno sposobnim licem, a njeno ponašanje nije u skladu sa procenom veštaka i postoji rizik u delu upravljanja novcem i redovnog korišćenja terapije.

Zaključak: Na osnovu refleksije supervizora zaključak je da je  u radu sa korisnikom sa teškoćama u funkcionisanju neophodno definisati Plan za korisnika koji uključuje srodnike, psihijatra i aktivnosti koje se prate u kontinuitetu.

Procena snaga i rizika kod pojedinca, u porodici i socijalnoj sredini je put ka dostizanju zajednički postavljenog cilja sa korisnikom. Konflikti u porodici i različito sagledavanje veština i sposobnosti korisnika  od strane voditelja slučaja, srodnika i veštaka samo pokazuje složenost funkcionisanja pojedinca i uticaj relacija na uloge u porodici.

Šta je mandat voditelja slučaja u postupcima koji zahtevaju privremeno starateljstvo da bi zaštitili interes korisnika i gde je granica poštovanja prava na samoopredeljenje korisnika i profesionalne odgovornosti stručnog radnika?

Za ova složena pitanja supervizori su se složili potreban je prošireni tim, urađene skale procene, uključenost psihijatra, korisnika i srodnika u planiranje zaštite.