Onlajn supervizijska podrška za CSR iz Zapadne Srbije 2 - 16.11.2021.

  sreda, 17. novembar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije, u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 16. novembra 2021. godine održan supervizijski sastanak sa supervizorima iz centara za socijalni rad Zapadne Srbije 2.  iz centara za socijalni rad Bajina Bašta, Užice, Kosjerić, Požega, Ivanjica, Guča, Čačak, Gornji Milanovac, Arilje i Čajetina, sa ukupno 13 učesnika.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na ovoj sesiji bilo je: Supervizoru je potrebna pomoć u osvetljavanju  mogućih rešenja  porodične situacije, radi smanjenja rizika od zloupotrebe korisnika od strane aktuelnog staratelja u odnosu na primanja koje korisnik ima, porodičnu penziju i dodatak za tuđu negu i pomoć?

Zaključak: Odnos staraoca (majke) nije u skladu sa interesima i potrebama korisnice koja  trenutno, s obzirom na zdravstveno stanje, ima najadekvatniji oblik zbrinjavanja odnosno zaštite. Zloupotreba primanja kćerke, kao i činjenica da i u ranijim periodima nije odgovarala na potrebe kćerke za odgovarajućim medicinskim i sanitetskim materijalom, uskraćivanjem kontakata (bar telefonskim putem), ukazuju na potpuno odsustvo kapaciteta i snaga za sprovođenje starateljske zaštite iz uloge staratelja koja autentično štite interese korisnice. S obzirom da je izbor staratelja u nadležnosti centra, kao i nadzor nad vršenjem starateljske zaštite, uz postojeće podatke, obavezuju centar za hitno reagovanje u promeni staraoca. Činjenica je i da nemaju mogućnosti za izbor drugog staraoca iz srodničkog okruženja i da ''ostaje'' samo primena neposrednog starateljstva kao jedinog načina sprovođenja adekvatne starateljske zaštite ove korisnice.

Važno je napomenuti i potrebu hitnog reagovanja u promeni staraoca s obzirom da su poznati oblici zloupotrebe a time i odgovornosti centra kao Organa starateljstva u neblagovremenoj zaštiti prava i interesa korisnice.