Onlajn supervizijska podrška za CSR iz Zapadne Srbije 1 - 15.11.2021.

  četvrtak, 18. novembar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije, u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu je 15. novembra 2021. godine održan supervizijski sastanak sa supervizorima iz centara za socijalni rad Zapadne Srbije 1: Novi Pazar, Raška, Prijepolje, Nova Varoš, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Srbica, Vučitrn i Kosovska Mitrovica, sa ukupno 12 učesnika.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na ovoj sesiji bilo je: Da li je „pametno“ premeštati korisnicu iz doma gde se apsolutno uklopila i adaptirala u drugi dom, jer Ministarstvo vrši pritisak slanjem dopisa, a sada i korisnica počinje da šalje poruke da je treba premestiti u drugi dom?

Zaključak: Centar je, u dosadašnjim postupanjima, prepoznao potrebe korisnice koja ima izrazite teškoće u samostalnom funkcionisanju, kako zbog invaliditeta, tako i zbog svoje sklonosti ka asocijalnom  i agresivnom ponašanju.

Preduzete mere zaštite, počev od smeštaja u porodicu, do domskog smeštaja u privatnom sektoru koji se pokazao kao adekvatan u međusobnoj adaptaciji, su u potpunosti usklađene sa njenim potrebama i snagama. Takođe, dalje  aktivnosti centra koje su se odvijale u skladu sa planom (obilasci u domu, intervjui, saradnja sa stručnom službom doma) su pozitivno uticali na odnos korisnice prema domskim uslovima i prihvatanje sredine.

Intervencija nadležnog ministarstva o potrebi promene doma koja je u potpunoj suprotnosti sa procenom centra za socijalni rad je dovela do promene i stava korisnice (koja je i do sada bila sklona promenama raspoloženja i odluka što je takođe vezano za njene sposobnosti i najčešće bili definisani kao rizici po bezbednost). U takvim uslovima, centar je onemogućen da zaštiti najbolji interes korisnice koja sada ispoljava otpor prema domu u kome se nalazi i izražava želju da napusti dom. Sumnja u autentičnost njene izjave im daje mogućnost da prolongiraju izlazak iz doma i da pojačaju aktivnosti motivacije za ostanak u ustanovi sa predočavanjem (i naglašavanjem) rizika po njenu bezbednost ukoliko napusti dom. U slučaju da korisnica odbije predloge i podršku, centar je u obavezi da ispoštuje njenu volju a mesto povratka neće biti u njihovoj nadležnosti.

Predlog je da se o svim aspektima budućeg rada sa korisnicom u slučaju kada su iscrpljene sve mogućnosti centra za socijalni rad što pre obavesti ministarstvo sa zahtevom za njihovom pomoći i podrškom u zaštiti i primeni najadekvatnijeg oblika zaštite ove korisnice.