Okrugli sto sa supervizorima iz GCSR Beograd 1 - maj 2023.

  četvrtak, 1. jun 2023.

Dana 23.05.2023. godine u prostorijama Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu održan je okrugli sto supervizora grupe Beograd 1. U radu su učestvovali supervizori Odeljenja GCSR u Beogradu: Surčin, Zemun, Rakovica, Stari grad, Mladenovac, Zvezdara i Voždovac.

Tema okruglog stola je bila: Zaštita interesa i prava deteta u visokokonfliktnim odnosima roditelja.

Razmatrano supervizijsko pitanje je bilo: Kako rešiti problem daljeg školovanja dece u ovakvim situacijama kada roditelji ne žele da daju saglasnost za promenu škole, a institucije sistema vode dugotrajne postupke ?

Kada su dva odeljenja GCSRa ( odnosno dva CSRa) uključena u rad sa porodicom i kada postoje razlike u njihovim procenama, naročito kada postoji duži rad u složenim porodičnim okolnostima, neophodno je intenzivirati saradnju odeljenja, organizovati zajedničke sastanke i planove kako bi se usaglasio stručni stav i kako bi se dete zaštitilo od posledica  dodatnog usložnjavanja situacije  i prolongiranja postupaka.

Nužno je da Organ starateljstva poštuje zakon u smislu insistiranja na poštovanju važećih presuda i rešenja o donetim privremenim merama.Poštovanjem važećih presuda Organ starateljstva čuva i svoj autoritet i profesionalne granice u odnosu sa roditeljima, advokatima i drugim akterima spornih situacija.

Redovno pohađanje Osnvne škole je po zakonu obavezno i predstavlja prvenstveno odgovornost roditelja. Ukoliko dete ne pohađa nastavu u dužem periodu potrebno je pokrenuti odgovarajuće sudske postupke protiv roditelja. Neopravdano izostajanje deteta iz škole u dužem periodu može biti i krivično delo – zapuštanje i zanemraivanje maloletnog lica. Roditelj koji navodi da ne može da motiviše dete da pohađa školu u koju je upisan je roditelj čije kompetencije treba preispitati.

Organ starateljstva u zaštiti dece u visokonfliktnim razvodima roditelja ima na raspolaganju niz usluga: procene, planiranje, savetovanje, informisanje, upućivanje porodice  na psihoterapiju, održavanje konferencije slučaja koja bi omogućila korišćenje resursa i saradničkih institucija na najbolji način, a ako to nije dovoljno indikovana je primena mere iz nadležnosti Organa starateljstva  (korektivni nadzor, eventualno mere starateljske zaštite i obezbeđivanja smeštaja..) i pokretanje odgovarajućih  sudskih postupaka.