Онлајн супервизијски састанак са ЦСР из Западне Србије 1 - 15.11.2021.

  четвртак, 18. новембар 2021.

Посредством Zoom апликације, у Републичком заводу за социјалну заштиту је 15. новембра 2021. године одржан супервизијски састанак са супервизорима из центара за социјални рад Западне Србије 1: Нови Пазар, Рашка, Пријепоље, Нова Варош, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Србица, Вучитрн и Косовска Митровица, са укупно 12 учесника.

Супервизијско питање које је обрађено на овој сесији било је: Да ли је „паметно“ премештати корисницу из дома где се апсолутно уклопила и адаптирала у други дом, јер Министарство врши притисак слањем дописа, а сада и корисницa почиње да шаље поруке да је треба преместити у други дом?

Закључак: Центар је, у досадашњим поступањима, препознао потребе кориснице која има изразите тешкоће у самосталном функционисању, како због инвалидитета, тако и због своје склоности ка асоцијалном  и агресивном понашању.

Предузете мере заштите, почев од смештаја у породицу, до домског смештаја у приватном сектору који се показао као адекватан у међусобној адаптацији, су у потпуности усклађене са њеним потребама и снагама. Такође, даље  активности центра које су се одвијале у складу са планом (обиласци у дому, интервјуи, сарадња са стручном службом дома) су позитивно утицали на однос кориснице према домским условима и прихватање средине.

Интервенција надлежног министарства о потреби промене дома која је у потпуној супротности са проценом центра за социјални рад је довела до промене и става кориснице (која је и до сада била склона променама расположења и одлука што је такође везано за њене способности и најчешће били дефинисани као ризици по безбедност). У таквим условима, центар је онемогућен да заштити најбољи интерес кориснице која сада испољава отпор према дому у коме се налази и изражава жељу да напусти дом. Сумња у аутентичност њене изјаве им даје могућност да пролонгирају излазак из дома и да појачају активности мотивације за останак у установи са предочавањем (и наглашавањем) ризика по њену безбедност уколико напусти дом. У случају да корисница одбије предлоге и подршку, центар је у обавези да испоштује њену вољу а место повратка неће бити у њиховој надлежности.

Предлог је да се о свим аспектима будућег рада са корисницом у случају када су исцрпљене све могућности центра за социјални рад што пре обавести министарство са захтевом за њиховом помоћи и подршком у заштити и примени најадекватнијег облика заштите ове кориснице.

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови