Онлајн супервизијска подршка ЦСР из Јужне Србије 2 - 27.9.2021.

  понедељак, 4. октобар 2021.

Посредством Zoom апликације,  Републички завод за социјалну заштиту је 27. 09. 2021. године реализовао супервизијски састанак са супервизорима и водитељима случаја групе центара за социјални рад Јужна Србија 2 .  На екстерној групној супервизији  активно су учествовали супервизори – водитељи случаја 8из центара за социјални рад Врање, Лесковац, Власотинце, Прокупље, Алексинац, Ниш и Пирот, са укупно 22 учесника

Тема супервизијског састанка била је Институционално збрињавање и заштита малолетних лица са сметњама у психофизичком развоју, а обрађено супервизијско питање: Које ресурсе даље користити и које мере предузети у даљој заштити детета са сметњама у психофизичком развоју у ситуацијама када смо суочени са недостатком хранитељских породица за специјализовано хранитељство и са немогућношћу збрињавања у установи због недостатка капацитета установа за смештај?

Закључак

Ова, као и претходна супервизијска група имала је потпуно идентичну тему и исто супервизијско питање.

У поступцима везаним за заштиту малолетног детета са сметњама у развоју, лишеног адекватног родитељског старања, стоји захтеван, увремењен садржајан задатак пред органом старатељства, поготово када је реч о непосредном вршењу старатељске дужности. Реализација тог задатка управо значи функционално заступати интересе детета, радити на осигурању безбедности, сигурности и сталности за дете, користећи постојеће облике заштите због немогућности останка детета у породици.

Постојећи облици треба да буду доступни у смислу одговарајућих  и потребних капацитета, значи да омогуће правовремено потребну заштиту, а не само да постоје као  могућност, са често попуњеним капацитетом, а потреба детета постоји. Незадовољена потреба води у потенцијално појачавање ризика, за дете и за кога још?

Крајње отворено питање је колики је наш објективни, оперативни домет у достизању адекватне заштите (формални и неформални аспект).

Ово питање спада већим делом у домен адекватног системског решења. Међутим, шта је то што можемо и сами да покушамо, у смислу адекватне заштите и како да предупредимо кризе настале у хранитељској породици, као и немогућност правовременог проналаска друге хранитељске породице или смештаја у установу?

Сачињавање плана заштите везаног за појаву и ескалацију кризе у хранитељској породици, одмах на почетку хранитељског смештаја са свим актерима заштите?

  

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови