Онлајн супервизијска подршка за ЦСР из Западне Србије 2 - 16.11.2021.

  среда, 17. новембар 2021.

Посредством Zoom апликације, у Републичком заводу за социјалну заштиту је 16. новембра 2021. године одржан супервизијски састанак са супервизорима из центара за социјални рад Западне Србије 2.  из центара за социјални рад Бајина Башта, Ужице, Косјерић, Пожега, Ивањица, Гуча, Чачак, Горњи Милановац, Ариље и Чајетина, са укупно 13 учесника.

Супервизијско питање које је обрађено на овој сесији било је: Супервизору је потребна помоћ у осветљавању  могућих решења  породичне ситуације, ради смањења ризика од злоупотребе корисника од стране актуелног старатеља у односу на примања које корисник има, породичну пензију и додатак за туђу негу и помоћ?          

Закључак: Однос стараоца (мајке) није у складу са интересима и потребама кориснице која  тренутно, с обзиром на здравствено стање, има најадекватнији облик збрињавања односно заштите. Злоупотреба примања кћерке, као и чињеница да и у ранијим периодима није одговарала на потребе кћерке за одговарајућим медицинским и санитетским материјалом, ускраћивањем контаката (бар телефонским путем), указују на потпуно одсуство капацитета и снага за спровођење старатељске заштите из улоге старатеља која аутентично штите интересе кориснице. С обзиром да је избор старатеља у надлежности центра, као и надзор над вршењем старатељске заштите, уз постојеће податке, обавезују центар за хитно реаговање у промени стараоца. Чињеница је и да немају могућности за избор другог старaоца из сродничког окружења и да ''остаје'' само примена непосредног старатељства као јединог начина спровођења адекватне старатељске заштите ове кориснице.

Важно је напоменути и потребу хитног реаговања у промени стараоца с обзиром да су познати облици злоупотребе а тиме и одговорности центра као Органа старатељства у неблаговременој заштити права и интереса кориснице.

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови