Studijska poseta kolega iz Makedonije

  petak, 23. septembar 2022.

Republički zavod za socijalnu zaštitu je, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka o socijalna pitanja, 22. septembra 2022. godine bio domaćin koleginicama i kolegama iz Makedonije u okviru njihove studijske posete Srbiji, koja u fokusu ima usluge podrške za decu u uličnoj situaciji, kao  i za decu koja su u sukobu sa zakonom.

Direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Marko Todosić  pozdravio je  goste i izrazio zadovoljstvo da smo u prilici da sarađujemo i da razmenjujemo iskustva i poželeo dobrodošlicu koleginicama i kolegama.

U skladu sa interesovanjima i ciljem studijske posete, gostima se najpre obratila koleginica Vesna Mirosavljević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je koleginice i kolege iz Makedonije upoznala sa sistemom socijalne zaštite u Republici Srbiji i njegovim zakonodavnim okvirom.

Potom je Jelena Pešić Zarić iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu predstavila lokalne usluge socijalne zaštite u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na uslugu svratišta, koja je od posebnog interesa za kolege iz Makedonije.

U prijateljskoj i podsticajnoj atmosferi je nakon toga pokrenuta diskusija koju je vodila koleginica Nada Šarac iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i u okviru diskusije su se, pored razgovora o usluzi svratište i o potrebama dece u uličnoj situaciji, pokrenule i brojne druge teme, među kojima i sistem akreditacije, licenciranja, standardizacije usluga i dr.