Nova aplikacija za Bazu akreditovanih programa obuke

  četvrtak, 7. decembar 2023.

Republički zavod za socijalnu zaštitu kontinuirano radi na unapređenju Baze akreditovanih programa, koju vodi od 2008. godine. Unos podataka u aktuelnu Bazu vrši se pojedinačno po celinama ili segmetnima iz kojih se ona sastoji, što proces unosa čini sporim. U velikom broju slučajeva date celine nisu povezane na odgovarajući način, što onemogućava pregled podataka ili njihovo ukrštanje

Radi bolje interakcije između  podataka koje Baza sadrži i  velikog broja zainteresovanih korisnika, bilo je neophodno unaprediti njen izgled, preglednost i dostupnost. U tom cilju kreirana je nova softverska aplikacija, koja omogućava veću efikasnost unosa i veću dostupnost i mogućnost ukrštanja podataka. Takođe, ono što je posebno važno ova aplikacija učesnicima obuka omogućava da samostalno preuzmu sertifikat o pohađanju nekog od akreditovanih programa obuke.

Radi testiranja funkcionalnosti nove aplikacije, Republički zavod je u decembru ove godine započeo njeno tromesečno pilotiranje. Prvi korak se odnosio na  instruktažu za primenu nove aplikacije koju je održao Nebojša Šušić, spoljni saradnik Republičkog zavoda i kreator nove aplikacije. Poziv za ovu instruktažu je dobilo 30  autora/autorki  akreditovanih programa koji aktuelno imaju najveći broj realizacija. Instruktaža je održana onlajn, 5. decembra 2023. godine.

U narednom periodu obučeni autori/autorke će unositi podatke o svojom programima u novu aplikaciju, a Republički zavod će i dalje evidencije voditi u postojećoj aplikaciji.

Nakon prvog kruga testiranja nove aplikacije, na sajtu Republičkog zavoda će biti dostupno uputstvo za korišćenje nove aplikacije i video instruktaža za sve aktere, tako da će se svi autori/autorke uključiti u proces  pilotiranja.

Ukoliko pilotiranje nove aplikacije omogući brži unos podataka, njihovu bolju dostupnost i preglednost stara Baza će se staviti van funkcije i preći će se na rad u novoj aplikaciji.