За окончање дечијих бракова

  уторак, 11. април 2023.

Представница Републичког завода за социјалну заштиту, Сања Кљајић, присуствовала је 10. састанку Националне коалиције за окончање дечијих бракова. Састанак је одржан 10.04.2023. године у Палати Србија.

Уводна обраћања имали су:

  • Потпредседница Владе Републике Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност, госпођа Маја Гојковић
  • Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, господин Томислав Жигманов
  • Министарка правде, госпођа Маја Поповић
  • Директорка Дечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ), госпођа Дејана Костадинова.

Након уводних обраћања дат је кратак осврт на резултате Националне коалиције у 2022. години. Потом су се учесници усагласили око кључних заговарачких порука за 2023. годину, а које се односе за измену и допуну актуелних закона релевантних за сузбијање дечијих бракова – Породичног закона, Кривичног законика и Закона о спречавању насиља у породици. План активности Националне коалиције је и даље отворен за евентуалне додатне предлоге чланица коалиције у вези заговарачких порука, али и за евентуалне нове активности чланица.

На састанку је истакнуто да је систем породично правне и социјалне заштите међу првима се одазвао на позив за акцију спречавања дечијих бракова и донео значајна нормативна акта која се односе на обавезне стручне процедуре центара за социјални рад у раду са децом жртвама дечијег брака.

Према Инструкцији о начину рада центара за социјални рад – органа старатељства у заштити деце од дечијих бракова (бр. 551-00-00100/2019-14 од 20.05.2019. године) Републички завод за социјалну заштиту има обавезу да прикупља податке од центара за социјални рад и  подноси надлежном министарству годишњи извештај о активностима центара у заштити деце жртава дечијег брака са којима су радили у претходној години. Ви извештаји доступни су и стручној, али и широј јавности.

Календар

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови