Изазови равноправног родитељства

  четвртак, 4. мај 2023.

Међународна конференција „Изазови равноправног родитељства“, одржана  у периоду 27 – 28. април 2023. године у Новом Саду, коју је организовала невладина организација „Центар равноправног родитељства“ из Новог Сада у суорганизацији са Амбасадом Краљевине Шведске, окупила је око 700 стручних радника и практичара из региона.  У организацији Конференције су, поред наведених, учествовали и „Хрватска удруга за равноправно родитељство“, „Друштво ДООР“ из Словеније, „За равноправно родитељство“ из Босне и Херцеговине и „Центар за равноправно родитељство“ из Северне Македоније.

Научни одбор Конференције чинили су:

  • Проф. Др сц. Гордана Буљан Фландер, клиничка психолошкиња, интегративна психотерапеуткиња за децу, адолесценте и одрасле и стална судска вештакиња, Хрватска, председавајућа;
  • Prof. Anna Berešova, PhD, социолог, Висока школа здравства и социјалног рада Света Елизабета, Братислава, Медицински факултет Универзитета Павел Јозеф Шафарик, Кошице, Словачка,
  • Др сц. Марија Митковић Вончина, др мед, психијатар, клин. Асистент Институт за ментално здравље у Београду, Медицински факултет Универзитета у Београду, Србија,
  • Прим. Домагој Штимац, др мед, психијатар, субспецијалист дечије и адолесцентне психијатрије, стални судски вештак, Неуропсихијатријска болница „др Иван Барбот“ Поповача, Хрватска, 
  • Драгутин Николић, професор дефектолог, Србија,
  • мр Дејан Павловић, социјални радник, Висока школа здравства и социјалног рада „Света Елизабета“, Братислава, Словачка, консултативни центар у Бачком Петровцу, Србија.

Поред наведених стручњака и чланова друштава, учесници конференције су били и Еlisabeth Dahlin, омбудсманка у Шведској, prof. Elena Ignovska PhD из Македоније, др Драгана Ћорић, покрајинска заштитница грађана, Маја Стојановић, ЦСР Ниш, Јелена Зорић, ЦСР Нови Сад, Савка Тодоровска, Совет за родовна еднаквост из Северне Македоније, Бошко Арсенијевић, адвокат, Нови Сад.

Посебно значајне садржаје подједнако за стручну јавност као и за родитеље,  презентовао је Dr Craig Childress са својим сарадницама, Dorcy Pruter  и Mellanie Greenham.

Dr Craig Childress је клинички психолог, креатор научно утемељеног и свеобухватног модела за процену, дијагностиковање и терапију патогеног родитељства и одбијање детета од родитеља. Dr Childress је представио свој модел са препоруком његовог интегрисања у систем заштите менталног здравља и систем породично правне заштите.

Испред Републичког завода за социјалну заштиту конференцији су присуствовале: Марина Симовић Драшковић, вд директорка, Сања Кљајић, руководилац Одељења за процену стручног рада – супервизију,  Весна Трбовић, саветница и Снежана Ронић, саветница.

Сања Кљајић, руководилац Одељења за процену стручног рада – суепрвизију при Републичком заводу за социјалну заштиту у Београду, упознала је учеснике Конференције са актуелним предлогом Радне групе која ради на изменама и допунама Породичног закона у Републици Србији, а који су релевантни за тему конференције.

Весна Трбовић, саветница Републичког завода за социјалну заштиту учествовала је у панел дискусији на тему Изазови равноправног родитељства.

Током два дана , међу учесницима Конференције вршена је интензивна размена идеја, искустава и предлога, у срдачној атмосфери која је омогућила отворену дискусију и вишеструке користи, како за стручњаке, тако и за чланове удружења родитеља.

Конференција је окончана договором да се следећа одржи у Загребу.

Календар

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови