Супервизијска подршка ЦПСУ - 03.12.2021.

  четвртак, 9. децембар 2021.

У Републичком заводу за социјалну заштиту, 03.12.2021. године одржан је супервизијски састанак на коме су учествовали стручни радници који се баве супервизијом у Центрима за породични смештај и усвојење  (ЦПСУ)  из Београда, Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Ћуприје и Милошевца.

Супервизијско питање је везано за подршку супервизорима ЦПСУ у проширењу знања у раду са хранитељима који на смештају имају младе особе са покушајима суицида

Закључак

Пример из приказа случаја на којем се радило, у коме је млада особа током заштите у хранитељским породицама, променила две хранитељске породице, са поновљеним покушајима суицида, хоспитализацијама, указује на вишеструке изазове.

Група се сложила да је заштита деце и младих на смештају који имају искуство покушаја суицида комлексна и изискује тесну сарадњу са упутним центрима за социјални рад. При томе, ЦПСУ мора имати све информације о детету за које се планира смештај.  Дете/млада особа обавезно треба да партиципира у поступку смештаја. У недостатку специјализованих социјално-здравствених установа, потребно је обезбедити  додатну помоћ и подршку различитих институција и појединаца, односно направити мрежу око детета/младе особе.

Саветници за хранитељство и супервизори констатују да им  треба  посебна подршка током рада са дететом и хранитељима који на смештају имају децу/младе који имају покушаје суицида, кроз јасне смернице и границе. На личном плану професионалаца, потребно је преиспитивање личних ставова и знања, посебно  у ситуацијама када је област  нова и непозната. Потребно је пратити нове појаве, развој научних спознаја, уводити нове перспективе у то како посматрамо породичне системе („тема отвара питања табуа у породицама и треба добро да се преиспитамо шта то треба да радимо, а шта не“).

Сви учесници скупа су били врло активни и учествовали од почетка до краја скупа. Предложена тема и припремљен материјал је  оцењен као изузетно значајан. Своје позитивне утиске о реализованом скупу, добијеним информацијама, прилици да се на нивоу групе размењују мишљења и износе дилеме, добијеној међусобној подршци и оснаживањем, учесници су појединачно вербализовали на крају групне супервизије.

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови