Онлајн супервизијска подршка за ЦСР из Централне Србије - 12.10.2021.

  среда, 13. октобар 2021.

Посредством Zoom апликације, у Републичком заводу за социјалну заштиту је 12. октобра 2021. године одржан супервизијски састанак са супервизорима из центара за социјални рад Централне Србије: Варварин- Ћићевац, Брус, Кнић, Свилајнац, Велика Плана, Александровац, Ћуприја и Врњачка Бања са укупно 8 учесника.

Супервизијско питање које је обрађено на састанку супервизора било је:  Како малолетну штићеницу адекватно добити за сарадника за промену која би била у њеном интересу?  На који начин пратити и усмеравати контакте детета са мајком како би били на њену добробит?

Закључак: На основу рефлексије супервизора закључак је да у раду са мал. дететом у раној адолесценцији  које има историју трауме занемаривања и два смештаја у хранитељске породице, потребно  је континуирано радити на стварању услова за реуспостављање релационе сталности која подразумева безбедност, емоционалну подршку, припадање и стабилност.

Улога водитеља случаја, старатеља, хранитеља, сродника је континуирана подршка на  јачању позитивне слике о себи код мал. и унапређење њених личних снага.

Партиципација младе особе је неопходна код свих планова који се доносе у складу са најбољим интересима мал. Дефинисање циљева, исхода и активности  за остваривање сталности доноси се у сарадњи и са свим значајним особама у животу мал.

Праћење активности је део процеса пружања подршке мал. и омогућава  благовремене измене активности у складу са измењеним околностима и  потребама мал.

Успостављање савеза са мал. у остваривању заједнички постављених циљева, прихватање отпора и заједничко креирање активности за достизање исхода је процес који даје резултат када  верујемо у снаге мал. и пружамо емпатију, разумевање и вођство.

Информисање и усмеравање свих значајних особа за мал. (мајка, очух, брат по мајци, хранитељица..) у правцу остваривања добробити за мал. коју смо дефинисали заједно са мал. је пут који омогућава развој потенцијала и смањење ризика у живот младе особе.

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови