Супервизијски састанак са супервизорима из ЦПСУ, март 2020.

  уторак, 12. мај 2020.

Са супервизорима Центра за породични смештај и усвојење одржан је супервизијски састанак 6.марта 2020. године у Београду.
Тема групне супервизије: Смештај малолетне деце у хранитељску породицу и медијско експонирање случаја, које је кулминирало емитовањем и промоцијом филма Отац, који говори о „човеку коме су због сиромаштва одузели децу и који због протеста одлази пешке из свог села на југу Србије до Београда.“

Супервизијска питања:
1. Како наставити рад на праћењу и подршци и хранитељској породици и саветнику за хранитељство?
2. Који је смисао контаката деце и родитеља у актуелној ситуацији? Чије потребе се задовољавају? Да ли је модел виђења добар? Какав је план услуга за децу и како се реализује и евалуира? Чему активности саветника и хранитеља око припрема деце за контакте и подршка деци у преради осећања након контаката, ако се родитељи деце не припремају за контакте, ако отац манифестује угрожавајућа понашања по децу и нико не реагује, док се компетенције хранитеља у континуитету преиспитују и процењују како од стручњака ЦПСУ тако и од јавности (окружења, других система, медија).

Неки од завршних ставова групе супервизора из ЦПСУ на крају групне супервизије у остваривању заштите најбољих интереса корисника били су:

  • „Филм има једну добит- указује на слабости система“
  • Реакције јавности о одузимању/неодузимању деце од родитеља су снажне и разноврсне и представљају изазов за професионалце из ЦСР и ЦПСУ. Подршка за подизање капацитета запослених у комуникацији са медијима се може организовати путем обука за комуникацију са медијима.
  • Промоција хранитељства није рађена веома дуго. ЦСР и ЦПСУ се не могу обратити јавности без претходне сагласности Министарства што ствара двоструки проблем у свакодневном раду. С једне стране, они нису у могућности да реагују брзо на одређена питања која се покрену у медијима на локалу, а с друге стране онемогућени су да промовишу хранитељство што је саставни део њиховог рада.
  • Може се организовати подршка за хранитеље кроз организовање малих група хранитеља- окупити их ради узајамне подршке.

Преузмите извештај

 

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови