Супервизијска подршка за ЦСР из Јужне Србије - други циклус

  понедељак, 30. мај 2022.

У Центру за социјални рад Власотинце је 26.05.2022. године одржан супервизијски састанак са супервизорима из центара за социјални рад: Лесковац, Алексинац, Пирот, Власотинце и Црна Трава

Супервизијско питање које је обрађено на састанку ове групе супервизора било је везано за  заштиту малолетног детета у породици у којој је мајка снижених интелектуалних капацитета, а средина у којој живе поседују оскудне или никакве ресурсе за раст, негу и бригу о детету.

Закључак 

Страх стручних радника за безбедност детета у породици која је веома физички изолована и где је стручњацима центра веома отежано праћење породице може да замагли прикупљене чињенице о развоју детета који тече уредно, о емоционалној топлини коју дете добија од оба родитеља, као и, за сада, задовољеним потребама детета. Додатну недоумицу изазива чињеница да је из породице издвојено троје деце, уз напомену да су деца имала значајне здравствене проблеме. Групна дискусија водила се значајним делом о непостојећим ресурсима засеока у којем породица живи, те да ће дете морати да буде измештено када буде дошао моменат укључивања у образовни процес, као и о непостојећој подршци шире породице. Ипак, крајњи исход дискусије, као и коришћење интерактивних метода рада као што је рад у малим групама резултирао је закључком да се често фокус са детета пренесе на родитеље, те се изгуби из вида најбољи интерес детета у актуелном моменту. Дете за сада задовољава све своје потребе, развој тече уредно, родитељи су посвећени детету, али је породици неопходна континуирана подршка. Ова подршка подразумева повећан напор центра, али и креативност у приступу да центар буде у току са дешавањима у породици и направи стратегију како да буде доступан ресурс подршке родитељима да за сада наставе да брину о детету. Са једне стране, потребно је дефинисати најбољи интерес детета, а посебно проценити потребе ове породице за подршком, дати приоритет оним потребама које иду у сусрет најбољем интересу детета, а креативно решавати тешкоће које центар наводи да има у раду са овом породицом.

 

Календар

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови