Други циклус супервизијске подршке за ГЦСР Београд

  петак, 3. јун 2022.

У Републичком заводу за социјалну заштиту у Београду је 30.05.2022. године одржан супервизијски састанак са супервизорима из Градског центара за социјални рад Београд из Одељења: Земун, Сопот, Стари Град, Младеновац, Вождовац и Раковица.

Супервизијско питање које је обрађено на састанку ове групе супервизора било је везано за  заштиту малолетног детета из породице у којој је мајка снижених интелектуалних капацитета и суспектног менталног здравља, а отац склон насиљу. Посебно је истакнут проблем стручних радника који су изложени претњама и вербалној агресији оца.

Закључак 

Дете је смештено у установу социјалне заштите и контактира са оцем, али је упитан квалитет контаката јер све посете детету у установи отац користи за свађе и претње стручним радницима. На самом састанку даља заштита детета није захтевала додатну расправу јер је из изложеног било јасно да у актуелним околностима дете не може да се врати у породицу, већ треба разматрати најбоље опције алтернативне бриге. Много сложеније питање је самозаштита стручних радника који су изложени вербалним нападима, али и физичким претњама. Супервизијска група је кроз рад у малим групама разматрала питање рада са агресивним корисницима од самог уласка у комуникацију стручног радника и корисника, као и питање шта све стоји на располагању стручњацима у центрима за социјални рад када дођу у ситуацију да буду изложени претњама. Најважнија ствар је од старта упознати корисника да стручни радник ради у државној институцији која има јавна овлашћења и да у свом раду сарађује и са другим институцијама, те да је основни мандат центра заштита права и добробити детета. Нападе је одмах потребно прекидати и позвати полцију, а када се зна да постоји опасност потребно је обезбедити присуство полиције за сам разговор у службеним просторијама. О вербалним агресивним нападима потребно је упознати полицију и јавно тужилаштво, али је корисно са оваквим догађајима упознати и надлежно министарство.

Календар

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови