Супервизијски састанак за ЦСР из Источне Србије - 26.11.2021.

  петак, 3. децембар 2021.

У центру за социјални рад Кладово је 26.11.2021. године, одржан  супервизијски састанак са супервизорима из центара за социјални рад Кладово, Бољевац, Сврљиг, Деспотовац, Ражањ, Мало Црниће, Жабари, Велико Градиште и Голубац и саветницама Републичког завода за социјалну заштиту.

Супервизијско питање које је обрађено на овој сесији било је везано за занемаривање малолетне деце и дилеме око пружања подршке породици од стране центра за социјални рад или издвајању троје деце из породице.

Закључак

Сви супервизори се слажу у томе да  надлежни ЦСР за ову породицу већ има одлуку, обзиром да све указује на дуго и континуирано занемаривање малолетне деце и потребу за издвајањем деце из породице.

Како постоје објективне тешкоће у самој реализацији смештаја, препоручено је колегама да паралелно са планом за осигурање безбедности деце, направе и  детаљан план реализације смештаја деце са јасним улогама свих актера у збрињавању деце и  укључивањем свих релевантних сарадника из заједнице (педијатријска и психијатријска служба, школа, полиција, хитна помоћ и др.).

Центар за социјални рад надлежан за ову породицу је одавно исцрпео све услуге и мере  из своје надлежности и сада треба да донесе одлуку засновану на стручној  процени деце и њихових потреба и процени ризика и из перспективе шта све може да се догоди деци у будућности, уколико се ништа не мења у породици.

Стручни радници ЦСР су препознали ризике у функционисању ове породице, али је пропуштена прилика да се планови за подршку породици јасно дефинишу и ороче, и изостаје директивнији став ЦСР према родитељима.

 

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови