Супервизијски онлајн састанак 16.3.2021.

  четвртак, 18. март 2021.

Посредством Zoom платформе, у Републичком заводу за социјалну заштиту је 16. 3. 2021. године одржан онлајн супервизијски састанак чији је домаћин био ЦСР Зајечар. Учесници сесије били су супервизори из ЦСР Зајечар, Књажевац, Смедерево, Пожаревац, Смедеревска Паланка, Бор, Неготин и саветници Републичког завода за социјалну заштиту.

Проблем на коме се радило је: Породично-правна заштита детета након инцидента  насиља у породици у специфичним породичним околностима, а где је дете жртва.

Супервизијско питање које је обрађено је: У ком правцу треба спроводити породично-правну заштиту детета у светлу подељених мишљења између стручних радника и правника, као и у светлу високо манипулативног понашања корисника?

Закључак: Нема квалитетног  поступања у случајевима заштите детета које је трпело насиље од родитеља, а да се том задатку не приступи из перспективе управо процене најбољег интереса детета.

Процена најбољег интереса детета је веома сложена и не може се спроводити без пуне партиципације детета и спремности стручњака да покреће са дететом „тешке и болне“ теме.

Процена карактеристика родитељства је неопходна у процени најбољег интереса детета, и она мора да укључи сложеност коју подразумева и родитељство и породични живот и односе, односе са заједницом,, као и да укључи процену индивидуалних карактеристика родитеља који значајно обележавају и приступ родитељству и породичним  и другим односима.

Корективни надзор је интервенција која се предузима у односу на родитељство родитеља и однос родитеља и детета.  Исход сваког  корективног надзора мора да се процењује, поново са становишта најбољег интереса детета, а даље поступање треба да зависи од исхода ове процене. У овом контексту је важно руководити се и концептом  „довољно добре промене“, односно имати  спремност да се одустане од  круте “стручњачке објективности“ и идеалних захтева, и максимално уважи реалност детета и његове породице, родитеља .

Примена рестриктивних мера и формално-правни поглед на проблем на коме се ради је легитиман приступ у раду на проблемима и  развијање сукоба у стручној служби типа “ми и они“, је непотребан и за кориснике нецелисходан- носи ризик да се корисник стави у други план. Заштита најбољег интереса детета врхунски принцип и он треба да руководи поступање свих стручњака у ЦСР.

 

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови