Супервизијски онлајн састанак 10.3.2021.

  недеља, 14. март 2021.

Посредством Zoom платформе, у Републичком заводу за социјалну заштиту је 10. марта 2021. године одржан онлајн супервизијски састанак на коме су учествовали супервизори и водитељи случаја из центара за социјални рад Звездара, Земун. Младеновац, Сопот, Сурчин, и Раковица, а из техничких разлога Стари град није могао да се прикључи.

Проблем на коме се радило је: Породично-правна заштита детета, односно  рад на заштити детета у поступцима одређивања модела виђања детета са родитељем са којим не живи- кроз призму умањења ризика у контактима детета са родитељем у контролисаним условима.

Супервизијско питање које је обрађено је: На који начин интегрисати процену квалитета односа детета са оцем у разматрању другачијег модела виђења, или, на основу процене, покренути поступак за заштиту права детета, односно поступак лишења родитељског права оца, имајући у виду препознате ризике у контактима, али уз уважавање мишљење вештака које у супротности са мишљењем Органа старатељства.

Закључак: Несигурност у доношењу одлуке из позиције праћења виђања у контролисаним условима у овом случају је резултат немања довољно података, сем опсервационих, а који су нам неопходни да би доносили квалификоване и квалитетне одлуке везане за поступке и интервенције којима ће бити обезбеђена за права и најбољи интерес детета.

Различитост у виђењу процене родитељских капацитета од стране судских вештака и стручњака центра за социјални рад не подразумева пасиван однос органа старатељства у односу на другачије виђење судских вештака. Напротив, орган старатељства је активни учесник у процесу заштите корисника, у овом случају детета и има право приговора и жалбе у односу на неслагање са налазом вештака.

 Код стручњака, који ангажовано раде на захтевним и изузетно тешким предметима, могуће је да се осети доживљај притиска, који и постоји од стране представника појединих сарадничких система, заступника итд. Постоје  различити видови „притиска“ њихов интензитет и континуитет може се посматрати у релацији незадовољене потребе “друге стране“ за чију узрочност, да би се радило на њеном превазилажењу или умањењу потребно је у оваквим ситуацијама имати више података, везаних за живот, навике и ставове корисника уопште.

 

 

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови