Супервизијски онлајн састанак 03.3.2021.

  петак, 5. март 2021.

У Републичком заводу за социјалну заштиту, посредством Zoom апликације, 03. марта 2021. године одржан је онлајн супервизијски састанак са суперизорима и водитељима случаја из центара за социјални рад Алексинац, Ниш, Пирот, Власотинце, Лесковац, Прокупље и Врање, са укупно 20 учесника.

Тема која је обрађена н овом супервизијском састанку била је насиље у породици, психолошко насиље, континуирано прогањање.

Супервизијско питање које је обрађено на овој сесији било је: У ком правцу усмеравати водитеља случаја у заштити жртве насиља у породици, уз уважавање њене приватности, потреба и ставова?

Закључак: Дефинисање жртава насиља најпре, одабир и правовременост поступања, у процесима заштите, пуна информисаност и партиципација, укључивање свих релевантних актера и сигурносни план за жртву кључне су тачке у заштити, чијом прорадом је на овом састанку пружен одговор на супервизијско питање.

У рефлексији супервизор организатор је изнео своје добити од одржаног састанка и конкретне смернице за даљи рад на случају и то :

  • Извршити поновну процену кориснице, жртве насиља, и допунити је налазима лекара и психијатра (усмерена и евентуално функционална процена потреба за подршком).
  • Интервенисати информисањем жртве у којим областима центар може да јој помогне а шта може сама да предузме.
  • Сачинити сигурносни план, оснажити жену жртву насиља.
  • Упутити корисницу да може да поднесе тужбу за изрицање мера заштите од насиља у породици и упутити је на бесплатну правну помоћ при локалној самоуправи и на остале релевантне институције.
  • Уколико се процени да жртва није у могућности да све претходне кораке предузима сама, онда центар треба што пре да покрене поступак.

 

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови