Онлајн супервизијски састанак са ЦСР из Јужне Србије 24.9.2021.

  четвртак, 30. септембар 2021.

Посредством Zoom апликације,  Републички завод за социјалну заштиту је 24. 09. 2021. године реализовао супервизијски састанак са супервизорима и водитељима случаја групе центара за социјални рад Јужна Србија 1, коју чине центри за социјални са мањим бројем стручних радника. На екстерној групној супервизији  активно су учествовали супервизори – водитељи случаја из центара за социјални рад Медвеђа, Куршумлија, Сурдулица, Димитровград, Блаце, Бела Паланка, Бабушница, Прешево, Лебане и Дољевац, укупно 15 учесника.

Тема састанка: Институционално збрињавање и заштита малолетних лица са сметњама у развоју, а обрађено супервизијско питање: Како обезбедити правовремену и одговарајућу заштиту малолетног лица са сметњама у развоју у хранитељску породицу или дом за децу и омладину са сметњама у развоју и како реализовати смештај у оваквим комплексним ситуацијама, а при томе осигурати заштиту најбољег интереса корисника,  посебно у ситуацији када влада пандемија Ковид 19?

Закључак

У поступцима заштите малолетног детета са сметњама у развоју, лишеног адекватног родитељског старања, пред органом старатељства је захтеван, садржајан задатак, који треба реализовати благовремено, поготово када је реч о непосредном вршењу старатељске дужности. Реализација тог задатка управо значи функционално заступати интересе детета, радити на осигурању безбедности, сигурности и сталности за дете, користећи постојеће облике заштите због немогућности останка детета у породици.

Постојећи облици заштите треба да буду доступни и да омогуће правовремену и адекватну заштиту, не само да буду декларативни, односно да постоје као могућност.

Ово је од изузетне важности у свим ситуацијама у којима је потребно обезбедити заштиту детета тј. младе особе са сметњама у развоју, а поготово у условима пандемије која додатно отежава наш задатак.

Ово питање спада већим делом у домен адекватног системског решења. Међутим, у фокусу стручног радника водитеља случаја треба да буде изналажење одговора на питање шта је то што можемо и сами да покушамо, у смислу адекватне заштите и како да предупредимо кризе настале у хранитељској породици и немогућност правовременог проналаска друге хранитељске породице или смештаја у установу? Уз то, важно је имати стално на уму и колики је наш објективни, оперативни домет заштите (формални и неформални), како бисмо развијали реална очекивања и од корисника и од себе.

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови