Онлајн супервизијска подршка ЦСР Београд 1 - 27.92021.

  петак, 15. октобар 2021.

Посредством Zoom апликације,  Републички завод за социјалну заштиту је 27. 09. 2021. године реализовао супервизијски састанак са супервизорима и водитељимa случаја групе центара за социјални рад Београд 1.  На екстерној групној супервиѕији  активно су учествовали супервизори – водитељи случаја из центара за социјални рад Вождовац, Земун, Звездара, Раковица, Сопот, Младеновац, Земун

Тема сесије била је: Регулисање личних односа по разводу родитеља, захтев за измену судске одлуке о вршењу родитељског права, а обрађено супервизијско питање било је:

На који начин заштити права и интерес детета, кроз регулисање личних односа с обзиром на узраст детета (по тужби једног од родитеља, а након споразумног развода којим је одређено заједничко вршење родитељског права)?

Закључак

Наизглед незахтеван предмет у раду, окончан споразумним разводом и заједничким вршењем родитељског права, услед усложњене динамике после разводног периода може постати захтеван са аспекта оптималне добробити за дете кад родитељи не живе заједно.

Увођење нове партнерске релације код једног или оба родитеља додатно усложњава ситуацију и дете настоји да пронађе своје место у емоционалном, просторном и суштински стварном смислу. Карактеристике развојног пубертетског периода представљају саме по себи изазов и када развој тече у потпуној породици. У ситуацијама непотпуне породице, додатно се појачава.

У својим захтевима за изменама првобитних судских одлука, могуће је говорити о многим аспектима који покрећу таква поступке родитеља. Значајно је одредити на чему та потреба „лежи“, односно на чему почива. Из ових разлога стручњаци се могу наћи у дилеми како да детету  буде најбоље, ако један или оба родитеља не препознају потребе детета.

Овај посао је изузетно захтеван, и зато је значајно дефинисати, добро проценити из које потребе наступа родитељ, шта покреће родитеља кад захтева нешто, јер тада се сужава подручје нашег рада, имамо подлогу на којој настојимо да спроводећи стручне поступке, кроз однос сарадње, уз сва осећања која се и код нас могу јавити, отворимо заједнички питања најбоље, истинске добробити за дете.

Због тога су учесници сесије били сагласни у закључку да је неопходно осигурати да у  разводу потребе родитеља не заузму примат у односу на потребе детета и да не повећавају трауматизацију, што у појединим ситуацијама у зависности од интензитета „родитељских потреба“ може нагласити и појаву отуђења.

 

 

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови