Онлајн супервизијска подршка за ЦСР из Јужне Србије 1 - 23.11.2021.

  петак, 17. децембар 2021.

Посредством Zoom апликације,  Републички завод за социјалну заштиту је 23.11. 2021. године реализовао супервизијски састанак са супервизорима и водитељимa случаја групе центара за социјални рад Јужна Србија  1.  На екстерној групној супервизији  активно су учествовали супервизори – водитељи случаја из центара за социјални Медвеђа, Лебане, Сурдулица, Димитровград, Дољевац, Куршумлија, Бујановац, Прешево, Бабушница и Блаце, са укупно 20 учесника.

Супервизијско питање које је обрађено на овој сесији у оквиру теме: Заштита корисника (млада особа у ризику) са сметњама у развоју у ванинституционалним условима и смештај корисника у специјализовану установу социјалне заштите било је: „Да ли је правовремена одлука стручног тима о збрињавању кориснице (млада особа у ризику) у специјализовану установу социјалне заштите и тренутно у њеном најбољем интересу“?

Закључак

Кључне тачке око којих је рађено на овој супервизијској групи у односу на супервизијско питање  биле су:

Вишечлана породица, престанак хранитељства и реинтеграција у примарну породицу младе особе са сметњама у развоју; Припрема, кога све?

План, снаге и ризици, ко и шта све може бити ризик?

Детектовани могући розици, снаге, ресурси, рад са корисником, рад са члановима породице (задаци,   активности у односу на препознате ризике, даља заштита);

Психолошко и сексуално насиље, тешкоће у реализацији даље заштите и изазови код реализације смештаја;    

Код реинтагреције, повратка лица са сметњама у развоју у природну породицу неопходно је направити план реинтеграције и репроцену, постојећих снага, ризика и ресурса (и Ми можемо бити ресурс, јер то најчешће и јесмо, некада и једини) најпре детектовати особе које могу бити ресурс а затим их постепено припремати и укључити у активне чиниоце заштите. Ако има више таквих особа које могу и желе на нама је да их подстакнемо и научимо томе.

На основу процене и спровођења крајње конкретног плана активности, могуће је постићи напредак, Уколико се на основу процене определимо за ову могућност (актуелног боравка у породици)  а у току заштите откријемо да се појачава ризик и сегменту безбедности и сигурности тј. прети нови рецидив, урадићемо нову процену у функцији заштите најбоље добробити (уз сагледфавање ризика,снага и осталих ресурса) за корисника и определити се за адекватан облик заштите.

                                                                                      

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови