Onlajn superizijska podrška za CSR iz Južne Srbije 1 - 23.11.2021.

  petak, 17. decembar 2021.

Posredstvom Zoom aplikacije,  Republički zavod za socijalnu zaštitu je 23.11. 2021. godine realizovao supervizijski sastanak sa supervizorima i voditeljima slučaja grupe centara za socijalni rad Južna Srbija  1.  Na eksternoj grupnoj superviziji  aktivno su učestvovali supervizori – voditelji slučaja iz centara za socijalni Medveđa, Lebane, Surdulica, Dimitrovgrad, Doljevac, Kuršumlija, Bujanovac, Preševo, Babušnica i Blace, sa ukupno 20 učesnika.

Supervizijsko pitanje koje je obrađeno na ovoj sesiji u okviru teme: Zaštita korisnika (mlada osoba u riziku) sa smetnjama u razvoju u vaninstitucionalnim uslovima i smeštaj korisnika u specijalizovanu ustanovu socijalne zaštite bilo je: „Da li je pravovremena odluka stručnog tima o zbrinjavanju korisnice (mlada osoba u riziku) u specijalizovanu ustanovu socijalne zaštite i trenutno u njenom najboljem interesu“?

Zaključak

Ključne tačke oko kojih je rađeno na ovoj supervizijskoj grupi u odnosu na supervizijsko pitanje  bile su:

Višečlana porodica, prestanak hraniteljstva i reintegracija u primarnu porodicu mlade osobe sa smetnjama u razvoju; Priprema, koga sve?

Plan, snage i rizici, ko i šta sve može biti rizik?

Detektovani mogući rozici, snage, resursi, rad sa korisnikom, rad sa članovima porodice (zadaci,   aktivnosti u odnosu na prepoznate rizike, dalja zaštita);

Psihološko i seksualno nasilje, teškoće u realizaciji dalje zaštite i izazovi kod realizacije smeštaja;    

Kod reintagrecije, povratka lica sa smetnjama u razvoju u prirodnu porodicu neophodno je napraviti plan reintegracije i reprocenu, postojećih snaga, rizika i resursa (i Mi možemo biti resurs, jer to najčešće i jesmo, nekada i jedini) najpre detektovati osobe koje mogu biti resurs a zatim ih postepeno pripremati i uključiti u aktivne činioce zaštite. Ako ima više takvih osoba koje mogu i žele na nama je da ih podstaknemo i naučimo tome.

Na osnovu procene i sprovođenja krajnje konkretnog plana aktivnosti, moguće je postići napredak, Ukoliko se na osnovu procene opredelimo za ovu mogućnost (aktuelnog boravka u porodici)  a u toku zaštite otkrijemo da se pojačava rizik i segmentu bezbednosti i sigurnosti tj. preti novi recidiv, uradićemo novu procenu u funkciji zaštite najbolje dobrobiti (uz sagledfavanje rizika,snaga i ostalih resursa) za korisnika i opredeliti se za adekvatan oblik zaštite.