Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Злоупотреба старијих
Злоупотреба старијих Штампај

 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ СТАРИЈИХ

Национални координатор за старе, радник Републичког завода за социјалну заштиту, др Лидија Козарчанин, учествовала је на Округлом столу „Злостављање и занемаривање старијих“, одржаном 17. јуна 2008. године. Организатор ове стручне манифестације био је Црвени крст Србије. Округли сто посвећен је обележавању Светског дана борбе против злоупотребе старијих. 


Др Лидија Козарчанин је у свом излагању на овом стручном скупу посебну пажњу посветила упознавању сарадника са активностима ЕУ поводом обележавања овог дана. Као активност од посебног значаја, др Козарчанин је навела резултате истраживања у земљама ЕУ поводом злопотребе старијих и акције Европске мреже организација старијих грађана – AGE платформе тим поводом. AGE платформа је мрежа организација која окупља око 22 милиона старијих и заступа интересе око 150 милиона старијих људи широм ЕУ.

Од наведених резултата истраживања, издвајамо следеће: старији у ЕУ су жртве различитих врста злоупотреба у 4% случајева у домаћем окружењу и у 30% случајева у институционалним условима живота. Последње истраживање Еуробарометра потврђује да је готово половина (47%) грађана ЕУ свесна да у њиховој земљи постоји проблем лошег поступања, занемаривања и чак злупотреба старијих зависних људи.

Ови показатељи су основ за предузимање акција у правцу унапређења положаја старијих грађана ЕУ. Резултат заједничког промишљања о будућим активностима је и предлог да Европска комисија покрене акцију у изради ЕУ Стретегије превенције од злоупотреба старијих као и стручног водича за квалитетан волонтерски рад у дуготрајној бризи о старијима.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО