Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Међународни стручни скуп
Међународни стручни скуп Штампај
29. март 2016.

„Пракса и потенцијали у области заштите деце у Србији”

 

У организацији Републичког завода за социјалну заштиту и Центра за интеграцију младих, 24. марта 2016. године одржан је међународни стручни скуп „Пракса и потенцијали у области заштите деце у Србији”. Скуп је организован у оквиру регионалног пројекта “Регионални ресурсни центар за заштиту деце (РРЦ) за југоисточну Европу” (South Eastern Euprope Child Protection Hub), који се реализује у периоду од 2015 - 2017 године, у сарадњи са партнерским организацијама из осам земаља у региону.

 

Циљ међународног скупа био је представљање самог пројекта, са посебним фокусом на представљању резултата регионалног и националног истраживања ‘’Мапирање пракси и радне снаге у области заштите деце'', које је спроведено у свих осам земаља учесница у пројекту.

Скупу је присуствовало око 90 учесника, из преко 50 центара за социјални рад из целе Србије и из институција организација цивилног друштва које се баве децом.

Регионална координаторка пројекта, Драгана Вучковић из Центра за интеграцију младих упознала је учеснике са досадашњим током имплементације пројекта и санајважнијим резултатима пројекта оствареним током 2015. године.  Посебна пажња посвећена је представљању ChildHub платформе, односно wеб сајта www.childhub.org који представља огорман електронски ресурс за све професионалце који се баве социјалном заштитом и заштитом деце. Платформа је вишејезична, садржи релевантне новости из области заштите деце, као и електронску библиотеку, могућности за повезивање и умрежавање професионалаца из региона, форум, стручно саветовање, информације о актуелним запослењима, обукама, семинарима и конференцијама. Локална координаторка је нагласила и важност сарадње и партнерства коју Центар за интеграцију младих има са Заводом за социјалну заштиту односно истакла подршку и помоћ коју је ова институција пружила у самој организацији и реализацији овог скупа.

Директор Републичког завода за социјалну заштиту, господин Предраг Петровић представио је деловање и активности Завода у заштити деце, са посебним фокусом на активностима које за циљ имају јачање професионалних компетенција стручних радника који раде са децом која су корисници услуга у систему социјалне заштите, истичући при томе и улоге и одговорности Завода у процесу лиценцирања стручних радника и акредитације програма обука намењених стручним радницима у систему социјалне заштите. 


Извршни директор Центра за интеграцију младих, Марко Тошић, информисао је учеснике о активностима ове организације која већ 12 година ради са децом укљученом у живот и рад на улици. Он је истакао и значај који регионални пројекат РРЦ има за југоисточну Европу али и за сву децу у региону.

Регионална пројектна менаџерка за југоисточну Европу из организације Terres des Hommes, Judit Almasi, представила је обједињене резултате истраживања које је спроведено у осам земаља које учествују у реализацији пројекта РРЦ. Основна два циља свих појединачних истраживања била су мапирање постојећих наставних планова и програма,  програма обуке, тренинга и података који заправо чине оквир у којем се социјални радници и други професионалци школују и раде, док је други циљ био идентификација потреба и могућности за даљи професионални развој, учење и изградњу капацитета како би се оснажила и побољшала радна снага и капацитети професионалаца који раде у области заштите деце у читавом региону. Основне препоруке обједињеног истраживања односе се пре свега на побољшање услова у којима раде социјални радници и други професионалци, ревизија наставних програма и повећање праксе током школовања, подршка и развијање супервизије, подстицање размене знања и искуства међу професионалцима.


‘’Мапирање пракси и радне снаге у области заштите деце у Србији'' спровела је професорка др Невенка Жегарац, која је била локална истраживачица за Србију. Професорка је изложила информације о генералном контексту у којем деца у Србији живе, информације о постојећој литератури, анализи наставних планова и програма и истраживања и података који постоје када је реч о заштити деце у нашој земљи. Главне препоруке на којима би требало радити у будућем периоду у нашој земљи, а како би се унапредила заштита деце су: изградња конструктивог организационог окружења, унапређење компетенција радне снаге посебно у области ка детету усмерене, рефлективе праксе засноване на доказима, даљи развој и унапређење акредитације и лиценцирања и механизама за осигурање квалитета, као и коришћење постојећих доступних ресурса попут ChildHub Платфоме која и служи за размену знања, искустава и достигнућа у области заштите деце.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО