Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow SAVE Завршна конференција
SAVE Завршна конференција Штампај
18. децембар 2015.

Ефекти деинституционализације

 

Републички завод за социјалну заштиту је, у четвртак 17. децембра, организовао Међународну конференцију „Процена вредности и ефеката деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији“. Конференција је била завршна активност у оквиру пројекта „Процена вредности и ефективности система социјалне заштите“ (Social Protection Assessment for Values and Effectiveness – SAVE), фокусираног на сагледавање ефеката процеса деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији.

 

Пројекат "Процена вредности и ефективности социјалне заштите - САВЕ" је први пројекат у Србији који се, у оквиру програма PROGRESS, бавио трошковима ефективности и ефикасности дела система социјалне заштите. Републички завод за социјалну заштиту био је носилац пројектних активности и, у партнерству са Европским центром  за социјалну политику и истраживања из Аустрије, сачињава препоруке за даље унапређивање процеса деинститутционализације у Србији.

На самом почетку, на импресиван начин-рецитујући, учеснике Конференције је поздравио Драгослав Новевски, корисник услуге „Становање уз подршку“ при установи „Срце у Јабуци“ из Панчева. На Конференцији су представљена досадашња искуства и примери добре праксе Републике Србије, као и стечена знања и искуства из земаља Европске уније у процесу деинституционализације.  Поред представника Републичког завода за социјалну заштиту, о деинституционализацији су говорили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Европског центра за социјалну политику и истраживања из Аустрије и представници пружалаца услуга у систему социјалне и здравствене заштите, из јавног и цивилног сектора.

Државни скретар, Др Ненад Иванишевић учесник на конференцији, нагласио је значајан допринос завода за социјалну заштиту (Републичког и Покрајинског) у изради, планирању и развоју иновативних решења у систему социјалне заштите, посебно у области развоја услуга и сервиса подршке који су усмерени на ванинституционални смештај корисника и услуге које подржавају живот корисника у окружењу које је од најбољег интереса по корисника. – Процес деинституционализације није поступак исељавања корисника и затварања установа за смештај у систему социјалне заштите,-нагласио је Др Иванишевић.- Наше активности усмерне су на развој, унапређење услуга усмерених на кориснике на смештају са једне стране, као и на успостављање и унапређење услуга и сервиса који треба да превенирају институционални смештај корисника.

- Републички завод за социјалну заштиту, од свог оснивања пре 10 година, има основни задатак да допринесе  изградњи интегралног модела социјалне заштите, обезбеђујући механизме за подстицање и праћење процеса промена које су започеле у скоро свим установама у систему, као и да подстакне и пружи подршку пружаоцима услуга у процесу успостаљања услуга у заједници. Отуда је прелазак са модела институционалне заштите на модел услуга у заједници, односно процес деинституционализације саставни део свакодневних активности Завода. Од посебног је значаја допринос нормативном уређивању и стандардизацији услуга и сталном развоју система квалитета, кроз увођење процеса акредитације и система лиценцирања стручних радника и пружаоца услуга,- рекао је Предраг Петровић, директор Завода.- Остварујући своје програмске циљеве и задатаке, уз поштовање свих актера у систему социјалне заштите, Завод је успео да постане установа препознатљива као релевантан сарадник и партнер и пружаоцима услуга у локалним срединама и доносиоцима одлука и међународним организацијама, које делују у области социјалне заштите.

Галерија...
 

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО