Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Међународни стручни скуп
Међународни стручни скуп Штампај
28. септембар 2015.

Деинституционализација - искуства у региону

 

Републички завод за социјалну заштиту организовао је 24 - 25. септембра 2015. године међународни стручни скуп – округли сто на тему „Деинституционализација – искуства у региону“. Стручни скуп је део активности у оквиру пројекта "Процена вредности и ефективности социјалне заштите – „САВЕ“ (SAVE - Social Protection Assessment for Values and Effectiveness) који Републички завод реализује у партнерству са Европским центром за социјалну политику и истраживање из Беча. На скупу су учествовали представници министарстава, завода за социјалну заштиту и јавних установа у систему социјалне заштите из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Републике Српске, као и научни и стручни радници из Србије.У складу са општим и специфичним циљевима пројекта, циљ овог стручног скупа био је размена знања и узајамно учење кроз компаративне анализе искустава деинституционализације.

Међународни стручни скуп су отворили Др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Предраг Петровић, директор Републичког завода за социјалну заштиту.

Након уводних излагања у којима је представљен општи контекст у коме се у Србији одвија процес трансформације установа и деинституционализације, представљен је пројекат „Процена вредности и ефективности социјалне заштите“, до сада реализоване пројектне активности и очекивани резултати пројекта. Из перспективе донатора који подржавају процес деинституционализације у Србији, представљен је „Отворени загрљај“, пројекат који је оријентисан на унапређење положаја корисника резиденцијалних установа са интелектуалним и менталним потешкоћама.

Окосницу стручног скупа чинило је представљање специфичности сваке од земаља учесница, са посебним акцентом на заједничким искуствима и будућим правцима деловања у деинституционализацији. Учесници скупа су у дводневном раду представили најважнија достигнућа у процесу смањења броја корисника у установама и развоја разноврсних услуга у заједници, укључујући превенцију, како би се смањила потреба за резиденцијалним збрињавањем. Тај преглед је био основ и за преиспитивање и идентификацију потенцијала за побољшање економичности будућих активности у процесу деинституционализације у Србији и у земљама региона.

Стручни скуп је закључен са општом оценом да овај облик сарадње и размене искустава у процесу деинституционализације треба наставити, с обзиром да су проблеми и начини њиховог решавања веома слични у свим земљама региона, те да постоји заједничко разумевање и када је реч о будућим активностима. Сходно том закључку, учесници су се сагласили да би било од користи да се размена искустава интензивира кроз организовану регионалну сарадњу, уз могуће оснивање регионалне мреже, која би свим чланицама повећала могућности учења разменом расположивих ресурса, као и могућности аплицирања за средства из фондова Европске уније.

 Извештај и препоруке са Међународног стручног скупа – округлог стола „Деинституционализација – искуства у региону“

 

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО