Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Подршка породици са децом
Подршка породици са децом Штампај
10. јун 2015.

Развијати услуге које помажу родитељство

 

Подршка породици са децом , била је тема округлог стола који је, у уторак, 9. јуна 2015. године,  отворио  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин. На овом стручном скупу, који је организовао Републички завод за социјалну заштиту, сагледани су демографски трендови, обележја биолошке породице, актуелни и могући одговори система социјалне заштите на препознате потребе породица са децом.Сваког месеца се издвоји 1,2 милијарде динара само за кориснике новчане социјалне помоћи - рекао је министар Вулин, наводећи да у Србији има 146.000 корисника новчане социјалне помоћи који су радно способни. Министар је посебно нагласио да су у тешком положају родитељи деце са сметњама у развоју и да се држава труди да за ову групу родитеља обезбеди адекватну помоћ. Као значајан подстицај унапређењу положаја породица са децом, министар Вулин је истакао и промене Породичног закона, односно појединих делова овог закона,  нагласивши:


- Постоје традиционалне вредности, не само у народу, које треба да очувају породицу каква је била и која може да обезбеди репродукцију. Законска решења ће ићи искључиво у том правцу“.

О демографским трендовима и изазовима формирања породице у савременом друштву говорила је Проф. др Мирјана Рашевић, директор Центра за демографска истраживања Института друштвених наука, и истакла да се Србија са кризом рађања суочава још од 1960 године. Према њеним речима, то је и последица дубоке трансформације друштва, промена које су у складу са онима које су се раније дешавале у развијеним земљама, а које су битне за недовољно рађање - развијање тежње ка потрошњи, слободном времену, али и јачање индивидуализма, тежња ка самореализацији, инсититирању на квалитету живота детета и сопственог живота.

Директор Републичког завода за социјалну заштиту, Предраг Петровић је, на основу извештаја о раду центара за социјални рад у 2014. години, представио најважније показатеље о положају породица са децом у систему социјалне заштите. Он је посебно указао на повећање броја деце у систему социјалне заштите у односу на претходне године. Нагласио је да држава Србија пружа максималну финансијску подршку породици са децом, у оквирима које може финансијски да поднесе, подсетивши  да су социјална давања задржала ниво који су имала.

- Оно што држава може да учини и Завод, као кровна стручна институција, јесте да развијају услуге у заједници које су намењене породици, биолошкој породици и на тај начин помажу родитељима да превазилазе проблеме које имају у родитељству"- рекао је Петровић.

О актуелним решењима и будућим правцима финансијске подршке породици са децом говорила је Милена Антић Јанић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представљајући постојећа законска решења финансијске подршке породици и правце у којима се крећу измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом.

Интензивну подршку породици у кризи, успостављањем и развојем иновативне услуге „Породични сарадник“, представила је Сњежана Јовић, саветник у Републичком заводу за социјалну заштиту.  Улога Републичког завода у успостављању ове иновативне услуге, огледала се у управљању и координацији процесом конципирања и пилотирања, осмишљавању концепта услуге, утврђивању методологије и координацији пилотирања услуге, методологије праћења ефеката, унапређивању и „фином подешавању“. Сачињен је нацрт минималних стандарда услуге и предлог програма обуке ѕа пружаоце услуга. Услугу је до сада користило око 300 породица, 500 одраслих и 700 деце. Евалуација указује да је осноавано услугу „Породични сарадник“ уврстити у систем социјалне заштите као услугу за интензивну подршку породици.

Колико је важно ангажовање цивилног сектора у пружању подршке породици истакла је Ива Ераковић, извршна директорка организације „Пријатељи деце Србије“. Посебно је нагласила улогу цивилног сектора у развоју компетентних организација/експерата који као партнерска организација и сарадника установама у јавном сектору могу својим  синхронизованим и координираним деловањем да пружају ефикасну помоћ родитељима и деци у кризи.

Током дискусије, госпођа Бранка Гајић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, указала је на предлоге за промене и измене Закона о социјалној заштити.

Учесници скупа су се сагласили да је од посебног значаја континуирано унапређивати подршку породици, али и да се проблеми не могу решавати само у оквирима система социјалне заштите. Нужно је успостављати и развијати међусекторску сарадњу са другим системима (здравство, образовање, правосуђе, органи локалних самоуправа...). За постизање веће ефикасности и одржавање система квалитета у социјалној заштити, неопходно је ажурирати нормативе за рад стручних радника у систему социјалне заштите. Унапређење сарадње јавног и цивилног сектора и већа укљученост цивилног сектора у измене Закона и доношење одлука од важности за систем социјалне заштите доприноси развоју система у складу са потребама посебно осетљивих група. Неопходно је обезбедити предуслове да се, у складу са важећим правилницима о раду и организацији послова, упосле недостајући стручни и други радници.

Преузмите презентације...

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО