Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Старатељство и старатељска заштита
Старатељство и старатељска заштита Штампај
26. фебруар 2015.

Радионице подршке стручним радницима

 

Пратећи искуство професионалне праксе у старатељској заштити корисника, као и  изражену потребу центара за социјални рад и установа за смештај у Србији, Републички Завод за социјалну заштиту је, у октобру прошле године, започео процес стручне подршке. Тема ових, једнодневних, стручних скупова јесте „Сарадња центра за социјални рад и установа у старатељској заштити корисника“. До краја новембра одржане су радионице подршке у 19 округа широм Србије, на којима су учествовали представници свих центара за социјални рад, свих установа за смештај као и представници центара за породични смештај и усвојење.

У фебруару ове године, стручни скупови са истоветним садржајем рада, започели су и у Београду. Обухваћена су сва одељења Градског центра за социјални рад, представници установа за смештај са свим организационим јединицама и представници Центра за породични смештај и усвојење. Радионице су намењене руководиоцима одељења, руководиоцима служби, правницима, супервизорима, водитељима случаја у Градском  центру за социјални рад. Испред установа, скуповима присусувују директори, руководиоци организационих јединица и делегирани стручни радници. Од планираних 6 скупова у Београду,  два су одржана, а још 4 ће бити реализована до краја марта 2015.

Циљеви ове подршке су да се заједнички  развијају јасне процедуре за предузимање мера  старатељске заштите – старатељство и привремено старатељство. Наглашен је значај да се јасно дефинишу критеријуми за избор старатеља, посебно када се ради о непосредном старатељству, када улогу старатеља преузима орган старатељства. Један од циљева конципиране стручне подршке јесте да се осветле све тешкоће сарадње у старатељској заштити (корисник, старатељ, центар за социјални рад, установе, суд, здравство) како би се прецизно успостављале  улоге и одговорности, линије комуникације, свих актера у избору најбољег интереса  корисника. Ова радионица, коју су креирали и реализују је саветници за стручну подршку, на челу са правником, саветником за социјалну заштиту у Заводу, побудила је значајно интересовање код свих стручних радника а посебно правника у центрима и установама социјалне заштите. Лиценцирани стручни радници, учесници ових радионица, остварују по 5 бодова за обнављање лиценце.

Оваквом подршком Завод наглашава значај у приступу стратељској заштити и специфичну одговорност, као и потребу за високом стручношћу свих актера у предузимању мера старатељске заштите за корисника.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 4 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО