Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
 Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Пројекти arrow Реализовани пројекти arrow Подршка ЦСР и локалним самоуправама
Подршка ЦСР и локалним самоуправама Штампај
 „Јачање кључних функција система за подршку деци и младима са сметњама у развоју – подршка центрима за социјални рад“

 

Пројекат ''Јачање кључних функција система за подршку деци и младима са сметњама у развоју – подршка центрима за социјални рад'' реализиван је у периоду од маја до децембра 2013. године у сарадњи са УНИЦЕФ-ом.  

Циљ пројекта је био јачање компетенција стручних радника центара за социјални рад у областима:

 • вођење случаја у социјалној заштити
 • примена функционалне процене корисника
 • методологија процене и планирања


Поред центара за социјални рад, са циљем успостављања интегралне социјалне заштите у локалним заједницама, била је планирана и подршка усмерена  на локалне самоуправе с обзиром на њихову кључну улогу да обезбеђују услуге за децу и младе са инвалидитетом у заједници.

Поред центара за социјални рад, са циљем успостављања интегралне социјалне заштите у локалним заједницама, била је планирана и подршка усмерена  на локалне самоуправе с обзиром на њихову кључну улогу да обезбеђују услуге за децу и младе са инвалидитетом у заједници.

Након шестомесечне реализације планираних активности, исходи пројекта су:

 • Формирана је мрежа од 19 тренера за програм обуке ’’Примена скале за процену функционалне способности корисника и одређивање потребног степена подршке’’

 • Више од 1000 учесника, из свих центара за социјални рад у Србији, похађало је акредитовани програм обуке ’’Примена скале за процену функционалне способности корисника и одређивање потребног степена подршке’’ (68 реализација на 21 локацији у Србији)

 • 220 стручних радника, из 70 центара за социјални рад, похађало је акредитовани програм обуке ''Знања и вештине за вођење случаја у социјалној заштити''(9 реализација)

 • 97 стручних радника, из 27 центара за социјални рад, похађало је програм обуке ''Вођење случаја у центру за социјални рад са партиципацијом корисника'', који је након ових реализација ревидиран од стране ауторског тима Републичког завода за социјалну заштиту, припремљен за акредитацију и достављен на стално отворени конкурс.

 • 40 стручних радника, ангажованих или планираних за послове супервизије, из 30 центара за социјални рад, похађало је акредитовани програм обуке ''Основни програм обуке за супервизоре у центру за социјални рад''.

 • Реализоване су 4 радионице за индикаторе за праћење услуга на којима је учествовало 93 представника локалних самоуправа.

 • Припремљена су два практикума: Водич за локалне самоуправе - смернице за успостављање и развој услуга у заједници и за стручне раднике у центрима за социјални рад: Приручник за процену у центру за социјални рад.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО