Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИМЕНЕ ВАСПИТНИХ НАЛОГА
УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИМЕНЕ ВАСПИТНИХ НАЛОГА Штампај
24. децембар 2014.

УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИМЕНЕ ВАСПИТНИХ НАЛОГА

 

3. децембра 2014. године,  у хотелу Палас у Београду,  Републички завод за социјалну заштиту је организовао завршни скуп на коме су били представљени резултати трогодишњег пројекта “Унапређење примене васпитних налога“. Овај пројекат,  који је у својству консултантске куће реализовао Републички завод , представља саставни део, односно једну од компоненти ширег реформског програма под називом “Унапређење доступности правде у Србији“, који за Министарство правде спроводи IMG (International Management Group) под покровитељством Владе Краљевине Норвешке.  

Пројекат је реализован у периоду од децембра 2011. до децембра 2014.године и обухватао је три компоненте које су међусобно повезане, односно условљене.

Прва компонента је била усмерена на развој стандарда и процедура за примену васпитних налога, које предвиђа радна верзија ревидираног и допуњеног Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица.
Централна активност у оквиру друге компоненте Пројекта се односила на  едукацију стручњака за примену установљених стандарда и процедура. Овај сегмент Пројекта реализован је уз подршку УНИЦЕФ-а. Креиран је програм обуке „Улога центра за социјални рад и других пружалаца услуга социјалне заштите у примени васпитних налога“, који за циљ има упознавање пружалаца услуга са улогом система социјалне заштите у примени васпитних налога и усвајање знања и развој вештина неопходних за организацију примене и спровођење васпитних налога у складу са процедурама и стандардима њихове примене. Обуку је похађало 135 стручних радника центара за социјални рад из четири средине у којима је планирано пилотирање васпитних налога.

Трећа компонента пројекта „Унапређење примене васпитних налога“, која се односила на пилотирање стандарда и процедура за примену васпитних налога, реализована је у периоду од маја 2013.године до децембра 2014.године. Пројекат је реализован у четири средине: Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац. Пилотирано је свих пет васпитних налога и у наведеном периоду иницирано је 226 васпитних налога, што представља значајан помак у њиховој примени.

На завршном скупу, Након презентације практичних искустава у пилотирању стандарда и процедура од стране представника сва четири локална тима, учесници су имали прилику да се упознају са искуствима тужиоца и судује за малолетнике у примени васпитних налога,  основним информацијама везаним за документ стандарди и процедуре за примену васпитних налога као и кључним налазима Студије о ефектима примене васпитних налога.

Скуп је затворен сумирањем остварених резултата и  премијерним приказивањем документарног филма „Васпитни налози – корак ка преузимању одговорности“, продукцијске куће „Frame“.

 

 

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 5 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО