Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Подстицај реформи институционалне заштите
Подстицај реформи институционалне заштите Штампај
9. децембар 2014.

О напредовању у деинституционализацији

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Европске експертске групе за прелазак са институционалне заштите на негу у заједници, организовалo је 08. децембра 2014. године међународну конференцију „Напредовање у процесу преласка са смештања корисника у институцију на услуге у заједници у Србији“.

Основни циљ организовања овог скупа био је даље подстицање реформи институционалне заштите, са фокусом на сагледавању актуелне ситуације и утврђивања даљих праваца развоја услуга у заједници као алтернативе институционалном смештају корисника. Посебна пажнја је током конференције посвећена могућностима коришћења ЕУ фондова за подршку овом процесу.

Уводна саопштења на конференцији поднели су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Александар Вулин, државни секреар у Министарству здравља, господин Владимир Ђукић, шеф кооперације Делегације Европске уније у Србији, господин Холгер Шредер и представник Европске експертске групе за прелазак са институционалне заштите на негу у заједници, господин Џон Халоран. Уводничари су се сагласили да је од посебног значаја  да је Србија прва земља која није чланица ЕУ, а у којој се организује ова конференција.

О деинституционализацији, као једном од приоритета Европске уније, говорили су Јан Фајфер, члан Европске експертске групе за прелазак са институционалне заштите на негу у заједници и Наташа Кокић, представник Европске комисије, као и Инес Булић, чланица Европске експертске групе која је говорила о могућностима финансирања из фондова ЕУ.

О напретку који је Република Србија постигла до сада, на плану трансформације установа и развоја услуга у заједници у правцу деинституционализације, говорили су помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, госпођа Бранка Гајић, члан Републичке стручне комисије за ментално здравље, др Татјана Воскресенски, члан Комитета УН за права особа са инвалидитетом, др Дамјан Татић и представници удружења корисника, Драгана Ћирић Миловановић, Саша Стефановић и Весна Аврамовић.

Након уводних, пленарних обраћања, рад Конференције наставио се у групама, уз радионичарски рад. Прва радионица одвијала се на тему „Спречавање смештања деце у установе“, а друга на тему „Прелазак са институционалних на услуге у заједници за одрасле“. У складу са темама, учесници Конференције – представници центара за социјални рад, центара за породични смештај и усвојење, установа за смештај корисника, представници пружалаца услуга из цивилног и јавног сектора, представници академске заједнице и представници међународних организација и институција, подељени у групама у складу са својим професионалним опредељењима, сагледали су актуелну ситуацију и дали препоруке за даљи наставак процеса деинституционализације у Србији.

Републички завод за социјални заштиту активно је учествовао у раду обе радне групе. У групи која се бавила питањима спречавања смештања деце у установе, један од уводничара била је Сања Милорадовић, саветница за социјалну заштиту, која је говорила о показатељима који говре у прилог до сада постигнутим резултатима Републике Србије на плану измештања деце из установа и смањења укупног  броја деце узраста до 3 године у установама, по чему је Србија најбоља не само у региону, већ и у Европи. Она је посебну пажњу посветила прегледу до сада успостављених услуга у заједници које су намењене деци и њиховим породицама, с апосебним акцентом на услузи Породични сарадник.

Затварајући скуп, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић захвалио се учесници скупа на активном учешћу и донетим закључцима који ће бити коришћени као својеврсна препорука Министарству за дефинисање будућих активности у правцу преласка са институционалне заштите на негу у заједници у Србији.

 

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО