Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Људска права старијих особа
Људска права старијих особа Штампај
17. новембар 2014.

Промоција међународне праксе

 

 

У Аранђеловачком хотелу Извор, почетком новембра, организован је састанак експерата  на тему промоције међународне праксе у заштити људских права старијих особа. Била је то прилика да размене искуства представници организација које се баве унапређењем и заштитом права старијих. Учесници састанка су били представници Владе, јавног и невладиног сектора,  релевантни актери социјалне политике у Србији, међу којима и Републички завод за социјалну заштиту.

УНФПА канцеларија у Србији, у сарадњи са Канцеларијом заштитиника грађана, ангажовала је међународног и националног консултанта да пруже стручну подршку и инпуте у развијању и имплементацији пакета информација о Мадридском међународном плану акција у вези са старењем (МИПАА). Садржај пакета је фокусиран на људска права старијих особа.

У току дводневног рада скупа остварена је максимална сарадња свих учесника и висок ниво интерактивности скупа. Сесије су садржале два дела, међународни и национални. Током међународног дела, др Алексанрадар Сидоренко  (до скоро, светски focal point за старење УН,  а сада виши саветник у међународном Институту за социјалну заштиту у Бечу) изложио је интерактивне презентације које су праћене дискусијама. Национални делови су били усредсређени на презентације и коментаре националног консултанта, др Лидије Козарчанин, а праћени су дискусијама и формулацијама корака за поступање у наредном периоду како би се оснажила акција у политици старења и побољшала ситуација за старије особе у Србији.

У дискусијама учесника препознати су неки правци даљих активности ка бољој и квалитетнијој заштити људских права старијих у СРбији. Истакнута је потреба за организовањем инструктивних скупова, ревизијом и евалуацијом имплементације Националне стратегије о старењу и даљим радом у прилагођавању друштва на последице старења становништва. Економско оснаживање појединца и подршка породицама са старијим члановима, побољшање квалитета здравствених и социјалних услуга намењених старијим, боља информисаност о гарантованим правима старијих, унапређење законодавног оквира у овој области, као и укључивање старијих у активности усмерене на побољшање њиховог положаја, неки  су од кључних закључака са скупа.

Преузмите документ и презентације…

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 4 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО