Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Међународни дан породице
Међународни дан породице Штампај
15. мај 2014.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОБЕЛЕЖАВАЊА

 

 У четвртак, 15. маја 2014. године, јубиларни, двадесети пут се обележава међународни дан породице. Обележавање овог дана нуди могућност да се, као друштво, подсетимо улоге породице и њеног значаја за заједницу и појединца. За креаторе политике овај дан представља обавезу да се преиспитају постојећи механизми заштите породице, а за оне којима је подршка породицама професија, то је прилика да истакну значај посла који обављају и преузму одговорност за исходе који се одражавају на будућност друштва.

У претходној години 103.521 породица је користила новчану социјалну помоћ као вид подршке   из буџета РС   грађанима који сопственим радом не могу да задовоље своје минималне потребе.

Број породица које користе новчану социјалну помоћ чини 4,9% укупног броја породица у Србији  у  којима  живи  262.000,  односно  3,7%  грађана.  Мере  предвиђене  Законом  о  социјалној заштити из 2011. године које су омогућиле да већи број грађана користи право на новчану социјалну помоћ, али и смањене привредне активности током протеклих година условили су вишегодишњи раст броја корисника новчане социјалне помоћи. Број грађана који користе овај вид материјалне подршке државе повећан је за 15% у односу на 2012. годину, а од 2009. године овај број се повећао за  56%. Посебно забрињава чињеница да 130.000 радно способних грађана Србије користи новчану социјалну помоћ. У 2013. години за овај вид подршке породицама издвојено је 12,8 милијарди динара.

У  2013.  години  383.384  деце  односно  204.505  њихових  породица  користило  је  дечији додатак. Зачуђујуће је да је, услед заначајног погоршања економских околности у земљи, број и структура корисника дечијег додатка су готово исти у последњих пет година. За дечије додатке у 2013. години издвојено је 12,3 милијарде динара из буџета Републике Србије.

Родитељски додатак, као подршку породицама при рођењу детета, користило је 60.600 породица. Ова мера популационе политике, која за циљ има подстицај рађања, на жалост није дала очекиване резултате. Од увођења ове мере број новорођене деце је смањен а није се повећао ни број породица са двоје и више деце. За родитељске додатке издвојено је 6,3 милијарде динара у
2013. години.

Највише новчаних средстава за материјалну подршку породици, 25,2 милијарде динара издвојено је по основу одсуства поводом рођења детета. Када се овом износу додају сва остала издвајања за материјалну подршку породицама укупан износ прелази 56 милијарди динара односно 5,3%  буџета.  У  актуелним  економским  околностима  тешко  би  било  постићи  већа  издвајања  за материјалну подршку породици, али на свима нама остаје одговорност да се запитамо да ли смо могли да постигнемо боље ефекте са тим новцем.
 
Материјална средства свакако нису једини вид подршке који је потребан породицама у све сложенијим друштвеним околностима. Саветодавно терапијске и социо-едукативне услуге које су предвиђене Законом о социјалној заштити, а које су у великој мери намењене очувању и јачању стабилности породице, још увек нису заживеле у предвиђеном облику. Јачање капацитета породице је углавном ослоњено на ограничене ресурсе центара за социјални рад, јер је учешће специјализованих организација у овом виду подршке осало системски недовољно уређено. Репблички завод за социјалну заштиту са поносом истиче своју координирајућу улогу у развоју услуге породичног сарадника која је покренута  сарадњом Ђоковић фондације, УНИЦЕФ-а и Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања. Верујемо да ће ова услуга допринети јачању породица у Србији и да ће наћи своје место у систему социјалне заштите. Ипак, пре свега се надамо да ова иницијатива неће остати усамљена и да је пред нама период развоја различитих програма подршке породици који ће допринети њиховој стабилности, а тиме и стабилности целог друштва.

Републички завод за социјалну заштиту обавља развојне послове у социјалној заштити, те као водећа институција за подстицање и развој укупног система, усклађеног са потребама грађана и савременим сазнањима, непрестано ће јачати интензитет својих активности како би допринео јачању и стабилности породице.

 

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 4 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО