Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Јавно слушање Закона о социјалном предузетништву
Јавно слушање Закона о социјалном предузетништву Штампај
 20. јун 2013.

Профит друштвеног карактера

Јуче је у Дому Народне скупштине одржано јавно слушање Предлога закона о социјалном предузетништву и запошљавању у социјалним предузећима . Јавно слушање је организовао Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва уз подршку Програма Уједињених Нација за развој (UNDP) / Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). У Јавном слушању су учествовали народни посланици, представници извршне власти, представници локалних самоуправа, организација цивилног друштва и међународних организација.
 
 
Овај Предлог закона изазавао је висок степен заинтересованости у јавности. Учесници су у дискусији истакли потребу да се превазиђу терминолошка неслагања и нејасноће која постоје и у поимању самог имена закона, односно социјалног предузетништва и социјалног запошљавања. Опште сагласје свих учесника огледало се у ставовима да постоји потреба за законском регулативом и подстицајима упошљавања социјално угрожених и других рањивих група становника.
Социјална предузећа послују на другачији начин, свакако са императивном развојном димензијом. Суштинска разлика, у односу на тржишно оријентисана предузећа, јесте у расподели профита. Једно од могућих решења проблема терминолошке контрадикције, које се чуло на овом скупу, је предлог да се уместо социјалног, законски регулише друштвено предузетништво, уз аргументе да су социјална предузећа између бизнис оријентације и социјалне димензије у заштити посебно осетљивих група становника.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО