Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Почетна страна arrow Међународни дан борбе против злостављања старијих
Међународни дан борбе против злостављања старијих Штампај
 15. јун 2013.

Све што смо предузели важно, али не и довољно

Kонференцијом „Мој свет...твој свет...свет без злостављања старијих“ која је одржана у  београдском Сава Центру,  обележен је Међународни дан борбе против злостављања старијих. Ову конференцију организовали су Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Републички завод за социјалну заштиту, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и уз подршку УНДП-а, програма УН за развој-Србија.  Конференцији је присуствовао Његова Екселенција  Loran Stokvis, амбасадор Краљевине Холандије у Србији , узорне земље у сфери социјалних услуга, као и законског оквира који омогућава и подржава холандски систем социјалне заштите.
 
 
Конференцију је отворила Бранкица Јанковић, државни секретар у Министрасву рада, запошљавања и социјалне политике, истичући да борба против сваког, па и насиља над старијима, који су због слабости, немоћи и свега другог што носи старост, лаке жртве злостављања, даје резултат само у благовременој, целовитој, континуираној, системској сарадњи различитих сектора, јер ниједан друштвено организован систем, ма колико „формално моћан“ био, с овим проблемом не може да се избори сам.
 
"Веома је значајна и улога медија у сузбијању насиља, али се, нажалост, овом феномену у медијима често приступа сензационалистички" - рекла је државна секретарка.

На крају свог обраћања госпођа Јанковић је посебно нагласила да је све што смо до сада предузели, веома важно, али није довољно. - Наша обавеза, као државе и Владе, јесте да константно радимо на сузбијању насиља – посебно над најрањивијим друштвеним категоријама, децом и старима. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике чини све што може: управо је, уз низ других активности, у току обука професионалаца и  стручног особља у установама социјалне заштите за превенцију насиља над старијима- рекла је Јанковић.
 
Уједињене Нације су, у децембру 2011. године, указале да је  злостављање старијих јавно - здравствени и социјални проблем који угрожава здравље старијих и крши њихова људска права. Као проблем који захтева реаговање међународне заједнице, одлучено је да се 15. јуни уврсти у календар Уједињених Нација као Дан борбе против насиља над старијима.
 
Старије особе су веома специфична и рањива група, а насиље над њима је обавијено велом тајне. Због стида и страха нерадо признају да их ближњи злостављају, а не постоји јединствен начин систематског евидентирања насиља у породици, које чини чак 95,7 одсто свих случајева насиља над старијима.  О насиљу се у свету отворено пише од друге половине двадесетог века, а у Србији се овој теми придаје већи значај у последњих десетак година.

Са циљем да се идентификују основни проблеми који постоје у систему заштите старијих од насиља и различитих видова злостављања, као и да се укаже на препоруке за ефикасније решавање уочених проблема, на конференцији су, између осталог, презентирани и резултати анализе о злостављању старијих коју је сачинио Републички завод за социјалну заштиту. Како је истакла Бранка Бркић, саветник у Републичком заводу за социјалну заштиту, анализа указује да су старији жртве насиља недовољно препознатe и недовољно заштићене у систему социјалне заштите услед: личних разлога за непријављивање насиља; недовољне сензибилисаности и недостатка едукације стручњака у центрима за социјални рад за препознавање насиља и дискриминације над старијима; скромног обима права, мера и услуга социјлане заштите; недостатка планираних превентивних активности.

О карактеристикама вишеструке дискриминације старијих жена, облицима насиља и могућим одговорима државе, говорила је Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике. О превенција насиља над старијима у оквиру система здравствене заштите говорила је др Дубравка Шарановић Рацић, помоћник министра Министарства здравља. Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Миодраг Миљковић, истичући да је у протекле три године свака трећа особа у Србији претрпела неки облик насиља, навео је податак да се 45 одсто злостављаних старијих особа не обраћа никоме за помоћ.
 
Цивилни сектор је међу важним актерима у борби против насиља над сатријима. Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, као представник цивилног сектора, представила je податке из анкете и препоруке за смањење насиља над старијима. Према подацима анкете 60,8% испитаних познаје старију особу из свог окружења која је доживела неки облик злостављања. Према изјавама анкетираних, младост се завршава у 41,3 године (Европски просек је 40), а старост почине са 61,1 годину (Европски просек је 62). - Ово је важно јер доживљај самог себе, као припадника одређене старосне групе, може утицати на понашање као на пример: “Сувише сам стар за нове технологије или сувише сам млад, немам искуства” а може и умањити самопоуздање и појачати стереотипе о тој популацији - нагласила је Наташа Тодоровић. Препоруке шта би локална заједница могла да учини да би се старији заштитили од насиља огледају се, између осталог, у ригорознијем спровођењу Закона, успостављању СОС телефона, развијању нових услуга, едукацији и младих и старијих, бољој координацији институцја задужених за решавање овог проблема.

Госпођа Вахида Хузејровић из Словеније, консултант међународних организација које се баве старењем, «HELP AGE INTERNACIONAL» и «AGE UK», експерт за питања старења у земљама западног Балкана, презентирала је словеначка искуства у овој области и резултате истраживања о злостављању старијих.

Представом „Рођачка љубав“ коју је извела глумачка група Геронтолошког центра Београд, корисници дома су предочили како старији доживљавају однос својих потомака према њима у познијим годинама.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО