Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Међународни дан борбе против злостављања старијих
Међународни дан борбе против злостављања старијих Штампај
 15. јун 2013.

Све што смо предузели важно, али не и довољно

Kонференцијом „Мој свет...твој свет...свет без злостављања старијих“ која је одржана у  београдском Сава Центру,  обележен је Међународни дан борбе против злостављања старијих. Ову конференцију организовали су Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Републички завод за социјалну заштиту, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и уз подршку УНДП-а, програма УН за развој-Србија.  Конференцији је присуствовао Његова Екселенција  Loran Stokvis, амбасадор Краљевине Холандије у Србији , узорне земље у сфери социјалних услуга, као и законског оквира који омогућава и подржава холандски систем социјалне заштите.
 
 
Конференцију је отворила Бранкица Јанковић, државни секретар у Министрасву рада, запошљавања и социјалне политике, истичући да борба против сваког, па и насиља над старијима, који су због слабости, немоћи и свега другог што носи старост, лаке жртве злостављања, даје резултат само у благовременој, целовитој, континуираној, системској сарадњи различитих сектора, јер ниједан друштвено организован систем, ма колико „формално моћан“ био, с овим проблемом не може да се избори сам.
 
"Веома је значајна и улога медија у сузбијању насиља, али се, нажалост, овом феномену у медијима често приступа сензационалистички" - рекла је државна секретарка.

На крају свог обраћања госпођа Јанковић је посебно нагласила да је све што смо до сада предузели, веома важно, али није довољно. - Наша обавеза, као државе и Владе, јесте да константно радимо на сузбијању насиља – посебно над најрањивијим друштвеним категоријама, децом и старима. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике чини све што може: управо је, уз низ других активности, у току обука професионалаца и  стручног особља у установама социјалне заштите за превенцију насиља над старијима- рекла је Јанковић.
 
Уједињене Нације су, у децембру 2011. године, указале да је  злостављање старијих јавно - здравствени и социјални проблем који угрожава здравље старијих и крши њихова људска права. Као проблем који захтева реаговање међународне заједнице, одлучено је да се 15. јуни уврсти у календар Уједињених Нација као Дан борбе против насиља над старијима.
 
Старије особе су веома специфична и рањива група, а насиље над њима је обавијено велом тајне. Због стида и страха нерадо признају да их ближњи злостављају, а не постоји јединствен начин систематског евидентирања насиља у породици, које чини чак 95,7 одсто свих случајева насиља над старијима.  О насиљу се у свету отворено пише од друге половине двадесетог века, а у Србији се овој теми придаје већи значај у последњих десетак година.

Са циљем да се идентификују основни проблеми који постоје у систему заштите старијих од насиља и различитих видова злостављања, као и да се укаже на препоруке за ефикасније решавање уочених проблема, на конференцији су, између осталог, презентирани и резултати анализе о злостављању старијих коју је сачинио Републички завод за социјалну заштиту. Како је истакла Бранка Бркић, саветник у Републичком заводу за социјалну заштиту, анализа указује да су старији жртве насиља недовољно препознатe и недовољно заштићене у систему социјалне заштите услед: личних разлога за непријављивање насиља; недовољне сензибилисаности и недостатка едукације стручњака у центрима за социјални рад за препознавање насиља и дискриминације над старијима; скромног обима права, мера и услуга социјлане заштите; недостатка планираних превентивних активности.

О карактеристикама вишеструке дискриминације старијих жена, облицима насиља и могућим одговорима државе, говорила је Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике. О превенција насиља над старијима у оквиру система здравствене заштите говорила је др Дубравка Шарановић Рацић, помоћник министра Министарства здравља. Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије Миодраг Миљковић, истичући да је у протекле три године свака трећа особа у Србији претрпела неки облик насиља, навео је податак да се 45 одсто злостављаних старијих особа не обраћа никоме за помоћ.
 
Цивилни сектор је међу важним актерима у борби против насиља над сатријима. Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, као представник цивилног сектора, представила je податке из анкете и препоруке за смањење насиља над старијима. Према подацима анкете 60,8% испитаних познаје старију особу из свог окружења која је доживела неки облик злостављања. Према изјавама анкетираних, младост се завршава у 41,3 године (Европски просек је 40), а старост почине са 61,1 годину (Европски просек је 62). - Ово је важно јер доживљај самог себе, као припадника одређене старосне групе, може утицати на понашање као на пример: “Сувише сам стар за нове технологије или сувише сам млад, немам искуства” а може и умањити самопоуздање и појачати стереотипе о тој популацији - нагласила је Наташа Тодоровић. Препоруке шта би локална заједница могла да учини да би се старији заштитили од насиља огледају се, између осталог, у ригорознијем спровођењу Закона, успостављању СОС телефона, развијању нових услуга, едукацији и младих и старијих, бољој координацији институцја задужених за решавање овог проблема.

Госпођа Вахида Хузејровић из Словеније, консултант међународних организација које се баве старењем, «HELP AGE INTERNACIONAL» и «AGE UK», експерт за питања старења у земљама западног Балкана, презентирала је словеначка искуства у овој области и резултате истраживања о злостављању старијих.

Представом „Рођачка љубав“ коју је извела глумачка група Геронтолошког центра Београд, корисници дома су предочили како старији доживљавају однос својих потомака према њима у познијим годинама.

 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 7 гостију на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО