Претрага


  ::  ПОДРШКА ЛИЦЕНЦИРАЊУ ОРГАНИЗАЦИЈА   :: 

  Прописи од значаја за социјалну заштиту    
  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
Почетна страна arrow Вести arrow Национални Савет за питања старости и старења
Национални Савет за питања старости и старења Штампај
 11. јун 2013.

Конституисан Савет у новом сазиву

Данас је, у просторијама Републичког завода за социјалну заштиту, одржана Прва, конститутивна седница националног Савета за питања старости и старења у новом сазиву. Савет у новом сазиву, Одлуком Владе Србије из априла ове године, чини 20 чланова, представника више различитих ресора и организација које се баве положајем старије популације.
 
 
Савет за питања старости и старења основала је Влада Републике Србије у октобру 2007. године, као стручно саветодавно тело Владе које се бави унапређењем положаја старијих. Савет има задатак да прати спровођење националних политика у вези са старијом популацијом и усаглашава их са међународним политикама и стратегијама.

Саветом за питања старости и старења Републике Србије председава Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. На овој првој, конститутивној седници, за потпредседника Савета је изабран др Милош Немањић - председник Геронтолошког друштва Србије, а за секретара Невена Рајковић – правник, саветник у Републичком заводу за социјалну заштиту.

Савет у новом сазиву је усвојио Пословник о раду којим је, између осталог, предвиђено и да стручну и административно-техничку подршку пружа Републички завод за социјалну заштиту, у сарадњи са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике. Усвојен је, такође,  и Програм рада Савета до краја 2013. године.

Према Одлуци о образовању, Савет за питање старости и старења разматра питања старења, друштвеног и економског положаја старих лица, могућности коришћења њихових радних и стваралачких потенцијала и учешћа у развоју друштва, привредном и јавном животу.

Као саветодавно тело Владе, Савет покреће иницијативе за унапређење сарадње са државним органима, стручним, хуманитарним и струковним организацијама и удружењима ради побољшања квалитета живота у старости, разматра питања унапређења научних и стручних дисциплина у области геронтологије, покреће иницијативе за измене и допуне прописа који регулишу питања од значаја за социјалну сигурност и квалитет живота у старости и предлаже унапређивање и усмеравање међународне сарадње у овој области.

Пред новоизабраним члановима Савета, су и задаци усмерени на  побољшање положаја старијих особа, подстцање и развијање међугенерацијске солидарности, сузбијање дискриминације и смањење сиромаштва старијих, као и на унапређење њихове здравствене и социјалне заштите.
 
< Претходно   Следеће >

 Покрајински завод за социјалну заштиту

Комора социјалне заштите
Социјално укључивање и смањење сиромаштва
Центар за заштиту жртава трговине људима
 Aсоцијација центара за социјални рад
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије


Присутни

Тренутно је 1 гост на вези
Copyright © 2008 Републички завод за социјалну заштиту
Web пројекат - УЗЗПРО